Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Bestaat liefde op het eerste gezicht écht? Seksuologe Rika Ponnet heeft het antwoord op veelgestelde liefdesvragen

vr 12 feb. - 11:11

Hoe verklaar je ‘liefde op het eerste gezicht’? Is dat niet iets dat alleen in romantische komedies écht werkt? En waarom vallen sommige mensen op het verkeerde type? Seksuologe en relatiedeskundige Rika Ponnet beantwoordt veelgestelde liefdesvragen in ‘De Wereld van Sofie’.
Liefde op het eerste gezicht

We kennen allemaal het typische verhaaltje: twee mensen zien elkaar voor het eerst en plots lijkt het alsof ze de enigen op de wereld zijn en al hun zorgen verdwijnen. We hebben het dan over ‘liefde op het eerste gezicht’. Maar niet iedereen gelooft hierin. Zijn er betere of minder goede manieren om iemand te leren kennen? “Nee, elke manier is een goede manier”, aldus Rika Ponnet. “De manier waarop we graag iemand ontmoeten, hangt sterk samen met wie je zelf bent als mens en hoe we emotioneel functioneren. Er bestaan twee uiteenlopende types: mensen die ‘eerst bla bla dan boem boem’ willen en mensen die ‘eerst happen en dan klappen’.”

“Liefde op het eerste gezicht is eerder weggelegd voor de impulsieve mensen, diegenen die ‘eerst happen en dan klappen’. Zij laten al sneller iemand in zijn totaliteit binnen. Iemand die niet in liefde op het eerste gezicht gelooft, is al sneller voorzichtiger van aard. Zij willen ‘eerst bla bla dan pas boem boem’ en hechten meer waarde aan het kennismakingsproces en bouwen aan een vertrouwensband of vriendschap alvorens ze aan de liefdesrelatie beginnen. Beide strategieën zijn perfect valabel en kunnen beide naar relaties met een grote tevredenheid leiden. Hoewel we sneller het rationele boven het impulsieve proces verkiezen, is de ene strategie niet duurzamer dan de andere”, vertelt Ponnet.

Verkeerd type

Sommige mensen hebben het gevoel dat ze altijd op het verkeerde type vallen. Zoals bijvoorbeeld iemand die graag verleidingspelletjes speelt en het uiteindelijk niet serieus meent. Hoe komt dat? “Mensen die bang zijn om afgewezen of gekwetst te worden, durven al eens over te schakelen naar ‘hard to get’. Hierbij trekken ze een muur op waardoor ze niet snel hun emotionele kant laten zien, omdat ze bang zijn gekwetst te worden. Maar op die manier durf je al eens mensen aan te trekken voor wie de jacht belangrijker is dan de buit. Zulke relaties zullen dus geen goede match zijn op lange termijn. Durf die muur neer te halen, aldus Ponnet.

Tinder

Als corona iets verscherpt heeft, dan is het wel onze nood naar fysiek en emotioneel contact. Zulke contacten kunnen namelijk onze levenskwaliteit en -tevredenheid sterk bepalen. Maar men zegt dat je niet op zoek mag gaan naar de liefde omdat de liefde je zal overkomen. Klopt dat wel? “Dat klopt deels. Als je heel hard zoekt naar liefde, dan wordt het een bewust proces en is het een proces vanuit het hoofd en niet vanuit het verlangen naar iemand. Je hebt dan vaak ook een checklist, waarbij je bij iedereen verschillende elementen aftoetst en je niet openstelt als er iets ontbreekt”, vertelt Ponnet.

Spreek zo snel mogelijk in levende lijve af. Zo kan je het snelst een inschatting maken of het iets voor jou is en of je dat persoonlijk contact kan uitbouwen

“Dit gedrag zien we bijvoorbeeld ook op de datingapp Tinder. Tijdens de coronacrisis heeft Tinder 15% meer beweging dan voordien. Mensen zijn er enorm veel mee bezig, maar resultaat is een mager beest in zo’n systeem want het leidt zelden tot echte matches. Velen die op Tinder zitten, zijn daar om eens rond te kijken naar welk vlees er in de kuip zit of voor het amusement, maar hebben niet de intentie om zich zomaar emotioneel bloot te stellen. Als je toch denkt een match te hebben, is het goed om zo snel mogelijk in levende lijve af te spreken voor bijvoorbeeld een wandeling. Zo kan je het snelst een inschatting maken of het iets voor jou is en of je dat persoonlijk contact kan uitbouwen.”

Wil jij mijn Valentijn zijn?

Meer dan ooit in corona is de liefde heel belangrijk voor ons is en is het geloof in de liefde bijna het laatste geloof dat overeind gebleven is. Maar kunnen we te veel waarde aan de liefde hechten? “Er bestaat het perfecte beeld van de romantische liefde. Maar het is belangrijk dat we ook andere relaties valideren. Intimiteit kan in veel vormen voorkomen en is niet per se gekoppeld aan de romantische film-liefde. Stel je ook op andere manieren open aan je partner”, vertelt Ponnet.

“Als je op dit moment niet verliefd bent of geen relatie hebt, dan kan je Valentijn ook altijd je mama of een vriend of vriendin zijn. Naast liefde is ook vriendschap een heel belangrijke relatie in je leven die je kan vieren. Stuur dit jaar eens een kaartje naar je beste vriend(in) om haar/hem te vertellen dat je blij bent dat hij/zij er voor jou is. We kunnen allemaal wat liefde en warmte gebruiken”, besluit Ponnet.

Beluister het gesprek met Rika Ponnet in ‘De Wereld van Sofie’:

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet