Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"Beste Carole Cadwalladr, jij bent de journalist als morele kruisridder"

za 15 dec. - 10:45

We horen Lia van Bekhoven, correspondente in Londen, vaak over de Brexitsaga. Maar het is niet één en al Brexit wat de klok slaat daar in Groot Britannië. Want toen we haar vroegen wie haar held van de week is, kwam die toch uit een heel andere hoek. Lia van Bekhoven koos Carole Cadwalladr als held van de week.
Carole Cadwalladr

"Beste Carole Cadwalladr,

Gefeliciteerd met het winnen van de George Orwell prize voor onderzoeksjournalistiek. Het was niet je eerste onderscheiding dit jaar, las ik. Je viel ook in de prijzen bij de buitenlandse persvereniging in Londen, voor het boven water trekken van sommige van de belangrijkste verhalen van de laatste twee jaar, volgens de jury's.

Je verhalen lezen als het scenario van een Hollywoodfilm. Een soort 'All the President's Men' voor de 21e eeuw. Met jou, de journalist, als morele kruisridder. Want je schrijft over jouw ontdekkingsreis naar de oorsprong van de fenomenen Brexit, Trump en Poetin en wat - klap op de vuurpijl - deze drie-eenheid met elkaar verbindt.

Je persoonlijke stijl, niet mijn favoriete, neem ik voor lief als het betekent dat jij en niet ik door huishoge stapels e-mails en financiële data moet wroeten. Het zijn seksartikelen over hoe het grote geld in de duistere hoeken van internet onze democratie ondermijnt. Er zijn helden in de vorm van klokkenluiders met roze haar en een baard, en schurken in de gedaante van Donald Trump. Z'n vroegere vertrouweling Steve Bannon, de Britse euroscepticus Nigel Farage en de duistere IT-miljardair Robert Mercer.

Je hebt onthuld hoe - dankzij de nalatigheid van Facebook - de politieke dataorganisatie Cambridge Analytica de campagnes van Trump en Brexit kon manipuleren. Facebook dreigde met rechtszaken als de aantijgingen gepubliceerd werden, om later toe te geven dat de gegevens van 87 miljoen mensen onterecht gebruikt waren. 

Cambridge Analytica bestaat niet meer, Facebook kreeg een boete. De reputatie van Mark Zuckerberg zal nooit meer dezelfde zijn.

De vrije pers is minder vrij dan ze was. Het bestaansrecht van onafhankelijke media wordt bedreigd door autoritaire regeringsleiders en hun kapitaalkrachtige supporters. Van Washington tot Moskou, via Ankara en Boedapest worden kiezers opgehitst tegen verslaggevers. Voor de Amerikaanse pers zijn ze systematisch vijanden van het volk, hun verhalen Fake News. Het is een beproefde methode vertrouwen in de democratie uit te hollen.

Jouw werk, beste Carole, is niet perfect. Sommige van je conclusies zijn, laat ons zeggen, niet waterdicht. Maar dat je ons attendeert op belangrijke ontwikkelingen en die met elkaar in verband brengt zodat de machthebbers - die onze eigentijdse politiek bepalen - een naam en een gezicht krijgen, is voor mij meer dan genoeg. Je bent geen heilige maar, en juist daarom, wél mijn Held van de Week."

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet