Beste mevrouw Crevits, kan u morgen mijn dochter van school afhalen?

1 september 2016
Twee jaar geleden verhuisde Gijs Ieven van het Zuiden naar het Noorden van Brussel. Zoon Ramses kreeg snel een plaats op de nieuwe school om de hoek. Voor zijn dochter is er nog steeds geen plek. Gijs kaart het probleem aan in "de minuut" van Hautekiet.

De minuut van Gijs Ieven

Beste mevrouw Crevits,

De afgelopen twee jaar hebben wij elke ochtend en avond door de stad gesjeesd – met drie kleine kinderen naar drie verschillende plaatsen: de crèche, school 1 en school 2. We deden het - want, zo werd ons gezegd, het zou de snelste manier zijn om onze kinderen op termijn naar dezelfde school te laten gaan.

1 september. Een nieuw schooljaar in de shit. Organisatorische stress en structureel babysits betalen om kinderen af te halen.

En dan mogen we nog van geluk spreken dat onze kinderen überhaupt een plek hebben.

Volgens Klasse zullen er tegen 2020 in het Brusselse Basisonderwijs 20.000 plaatsen tekort zijn. 20.000 kinderen zonder een plek op school.

Afgelopen jaar startte het platform ‘Ieder kind een stoel’, ‘een burgerbeweging die juridische stappen wil nemen tegen alle overheden die verantwoordelijk zijn voor onderwijs in Brussel. Individuele ouders die naar de rechtbank moeten stappen voor een grondrecht als onderwijs.

Waar zijn we in godsnaam mee bezig?

Beste mevrouw de minister, kom jij deze week een shiftje meedraaien? Onze babysit is nog met vakantie.