"Beste Rod, meneer Stewart: excuseer je nooit voor het hebben van een heerlijke hobby"

8 december 2019
Sommige mensen hebben eigenaardige hobby's. Sommigen durven er zelfs niet voor uit te komen. Maar daar heeft Rod Stewart absoluut geen last van. En daarom is hij voor onze columnist Jeroen Baert de Held van de Week.

"Geen tijd voor prietpraat of een lyrische inleiding. Mijn held van de week is Rod Stewart. U hoort het goed. Rod. Motherfucking. Stewart.

Voor ik mijn waterdicht pleidooi hou over waarom Sir Rod Stewart naast z’n inhuldiging in de Rock and Roll Hall of Fame nu ook deze prestigieuze titel uit mijn capabele D-lijst comedian-handen mag ontvangen: misschien nog even recapituleren wie onze held is. Voor Billie Eilish en de andere luisteraars onder de dertig.

In het héél kort: Rod Stewart was met 99% zekerheid de crush van uw moeder. Herkenbaar aan z’n oprit-met-kiezelstenen trademark-hese rockstembanden en z’n onmiskenbare bos stekelig haantjeshaar. U kent hem van hits als “Maggie May”, “Do Ya Think I’m Sexy?” en “Sailing”.

Waarom verdient deze shaggy rockster het nu om deze week op een voetstuk gehesen te worden? Welnu, in een recent interview met Trainway Modeler Magazine onthulde Sir Stewart dat hij de voorbije kwarteeuw elke morzel vrije tijd besteed heeft aan het perfectioneren van z’n hypergedetailleerde gigantische modeltreinset, die de sfeer van Chicago en New York in de fourties moet uitademen.

Ik herhaal, this is not a drill: Rod Stewart huurt al 25 jaar speciale hotelkamers op tour om te kunnen werken aan z’n steeds groeiende railway-maquette. Rod Stewart - de crush van uw ma, mister Do You Think I’m Sexy is hé-le-maal zot van modeltreinen en het schilderen van kleine warenhuisjes en winkeltjes en bruggen en treinstellen en boompjes en…

Rod vertelde in het interview hoe hij waarlijk alles zelf deed (buiten de elektrische componenten - ik weet het, zou een goeie verklaring voor dat haar zijn, maar helaas), en hoe sommige van z’n famous friends lachten met z’n “silly hobby”.

En dit, beste luisteraars, is exact waar ik m’n poot gezaghebbend moet neerploffen en een lijn in het zand tekenen: Beste Rod, meneer Stewart, Sir: excuseer je nooit voor het hebben van een heerlijke hobby. Je bent een miljoen keer méér Rock and Roll met je prachtige treindiorama dan die poseur van een Mick Jagger ooit kan beginnen denken te zijn.

Het is zó verfrissend om eens nieuws te horen over een rockmonument dat ons niet postuum zenuwachtig doet schuifelen, of met wekelijkse verschijningen in de tabloids de herinneringen aan de hits wegspoelt met plaatsvervangende schaamte.

Terwijl jouw roadies 20 jaar geleden lijm snoven, gebruikte jij die lijm om het laatste kajuitje op een boot voor de havensectie van je mini-Chicago vast te zetten. En nu, terwijl die fossielen van een Rolling Stones uit hun sarcofagen rollen om het zoveelste 19-jarige fotomodel achterna te zitten, leg jij de laatste hand aan een mini-stationnetje.

Ik kan mij niks waardigers voorstellen. Daarom, Sir Roderick David Stewart, ben jij mijn held van de week. You are Railing. You are Railing. Home again."

Lees ook