"Beste vrijwilliger, u draagt bij aan het geluk van uw medemens en dat is onbetaalbaar"

21 juli 2018
Elke week vraagt 'De Ochtend' iemand om ons zijn of haar held van de week een brief te schrijven. Yasmien Naciri koos deze week iemand die we allemaal wel kennen. Die ene persoon die zich steevast als vrijwilliger belangeloos inzet voor anderen. Of misschien ben je zelf wel die persoon, in dat geval is deze brief helemaal voor jou.

Beste vrijwilliger

De kans bestaat dat ik u al eens heb ontmoet. Bij organisaties die zich inzetten voor mensen in armoede of misschien wel ergens op een gezellig event in een jeugdhuis. De kans bestaat dat u zelfs in meerdere organisaties actief bent.

Het is ook perfect mogelijk dat ik u nog niet heb ontmoet. Vrijwilligers kunnen we nu eenmaal niet op één hand tellen.

Maandelijks, misschien zelfs wekelijks zet u zich in voor een goed doel. U offert dagen op om het verschil te maken in het leven van jong en oud. U offert tijd op om het verschil te maken in onze samenleving en ver daarbuiten.

Vaak wordt op uw werk neergekeken:

“Dat is dweilen met de kraan open”, 
“Het staat goed op uw cv, maar het is geen werkervaring”,
“Tegenwoordig is niets gratis, ook vrijwilligerswerk moet vergoed worden”,
“U bent gewoon gek dat u elke week gratis werkt”

Vermoeiend.

Laat u niet ontmoedigen door deze woorden. Laat u vooral ook niet wijsmaken dat u geen verschil maakt. Dat uw engagement géén werk is.
Het is hard werk. Werk waar u niet rijk van wordt. Toch niet in euro’s. 

Maar dat neemt niet weg dat vrijwilligerswerk verrijkend is. Verrijkend voor de vrijwilliger, de organisatie en zij die geholpen worden. U draagt dus bij aan het geluk van uw medemens en zo’n bijdrage is onbetaalbaar.

Als oprichter en voorzitter van een (ontwikkelings)hulporganisatie en een jeugdhuis, ben ik al jaren getuige van het engagement en de liefde die de vrijwilligers met zich meedragen. Elke week ben ik getuige van de manier waarop vrijwilligers zich belangeloos inzetten voor de organisatie. Zelfs tijdens vakantiedagen die ze anders kunnen doorbrengen. Op een zonnig terras bijvoorbeeld. Of ergens in een woonkamer in het bijzijn van geliefden en een goed boek.

Maar beste vrijwilliger… Toch staat u er elke keer opnieuw. Niet voor uzelf, wel voor anderen. Het wordt te weinig gezegd, dus ik zal het eens luidop zeggen: U, beste vrijwilliger, bent onmisbaar en van onschatbare waarde.

Het is dankzij uw bijdrage dat de organisatie, waar u zich voor inzet, bestaat. Het is dankzij uw engagement dat u en anderen hét verschil kunnen maken in onze samenleving.

U bent dan ook mijn held van de week. Elke week. Jarenlang.

Liefs,

Yasmien Naciri

Lees ook