"Beste vrouw met de kanten onderbroek: u bent mijn held"

24 november 2018
1 op de 3 vrouwen in de wereld krijgt te maken met lichamelijk of seksueel geweld. In Ierland was er vorige week nog ophef toen een rechter een verkrachter vrijsprak omdat de man zou misleid zijn door de string die de vrouw droeg. Een argument waar juriste en columniste Yousra Benfquih het niet mee eens is. Voor haar is het slachtoffer de Heldin van de week.

"Beste vrouw,

Meer bepaald, beste vrouw die een kanten onderbroek draagt. Het lijkt op het eerste gezicht wat ongepast dat ik u op deze manier aanspreek, u hele wezen reducerend tot één enkel kledingstuk. Wat jij wenst te dragen, daar heeft een ander toch geen zaken mee?

Toch moet ik u het trieste maar minstens even dringende nieuws brengen dat de keuze van uw ondergoed sinds kort van levensbelang is. Wat u en ik onder onze rokken, broeken of mantelpakken aantrekken, daar gaan we best niet te licht over. Vooral de stof van onze slipjes lijkt ertoe te doen. U haalt een wenkbrauw op, slaakt een zucht om wat een flauwe grap lijkt.

Helaas. In Ierland werd onlangs een 27-jarige man vrijgesproken van verkrachting. Het argument dat voor de jury de doorslag gaf, was dat het 17-jarige slachtoffer een kanten string droeg en er dus om vroeg. Een reminder dat de #MeToo tijden nog lang niet achter ons liggen.

Na de recente modeshow van lingeriemerk Victoria's Secret, schreef Heidi Zak, oprichter van Third Love, een merk dat lingerie maakt voor vrouwen in alle maten, een open brief aan de marketingbaas van het modelabel. 'Zijn de verouderde ideeën over vrouwelijkheid niet al lang voorbijgestreefd?', vraagt Heidi zich af. 'Het is hoog tijd dat we ophouden met vrouwen te vertellen wat hen sexy maakt, laat hen dat zélf beslissen', stelt ze.

Het is hoog tijd dat we ophouden met vrouwen te vertellen wat hen sexy maakt, laat hen dat zélf beslissen

Heidi heeft natuurlijk gelijk. Dat moeten we inderdaad zelf kunnen beslissen. Maar de Ierse zaak toont aan dat aan dat zogenaamde beslissingsrecht nog te vaak een te hoge prijskaart is verbonden.

En dus, in tijden waar een kanten string wordt gelezen als een vrijkaart voor verkrachting, is iedere vrouw die kiest voor kant daarom een held. Om precies dezelfde reden is iedere vrouw die kiest voor een korte rok of een hoofddoek, een held. Omdat het anno 2018 blijkbaar nog steeds te veel gevraagd is om over onze eigen lijven te beschikken en te beslissen.

En dus, beste vrouw met de kanten onderbroek, korte rok, of hoofddoek: u bent mijn held, en, zonder dat u het misschien beseft, ontzettend moedig.

Sterkte, u heeft het nodig, en mijn allerbeste groeten,
Yousra"

Lees ook: