"Beste vzw Humain, jullie naam is niet gestolen. Jullie doen wat alle mensen zouden moeten doen"

2 juni 2018
Elke week vraagt 'De Ochtend' iemand om ons zijn of haar held van de week een brief te schrijven. Voor Dalilla Hermans is dat deze week vzw Humain, maar ook de organisatie is ook haar held van alle weken voordien. "Jullie zien menselijk leed, en jullie doén iets. Jullie zien ménsen op de vlucht."

Beste Sofie, beste Bina, beste Patrick,
Beste vrijwilliger van vzw Humain,

Ik loop al even met een zwaar gemoed rond. Ik ben een mama, een peuter die sterft door een kogel in het gezicht krijg ik niet afgeschud. Net zoals ik beelden van kinderlijkjes dobberend in de zee waar ik vroeger insprong van rotsen op eilandjes tijdens vakanties niet uitgewist krijg.

Volwassenen, mensen, die door dolgedraaide gekken worden neergemaaid terwijl ze rustig hun werk deden, hun leven leidden, dat kan ik ook niet begrijpen. Daar word ik verdrietig van, boos, en een beetje bang.

Maar kinderen die door het systeem, door ons systeem, waar wij profijt uithalen, waar wij blijkbaar voor stemmen, sterven… dat grijpt me zo naar de keel dat ik geen lucht meer krijg.

En dus doe ik wat de meeste mensen doen bij dat verpletterende machteloze gevoel: niks. Ik klik weg. Ik schrijf zelfs niets. Ik reageer niet meer. Ik geraak verdoofd bij de omvang van dit onrecht.

Jullie niet. Jullie zien menselijk leed, en jullie doén iets. Jullie zien ménsen op de vlucht. Geen vluchtelingen. En die hebben net als alle mensen op deze aardbol dingen nodig: voedsel, warmte, onderdak, een luisterend oor, uitleg over hoe de dingen werken. En in plaats van zoals ik diep verontwaardigd te zijn dat ‘het systeem’, ons systeem, waar wij profijt uithalen, dat toelaat, doen jullie iets.

Proberen jullie te helpen.

Wanneer jullie horen dat een veertienjarige zonder begeleiding, moederziel alleen, toekeek hoe een peuter werd vermoord en daarna terug op straat wordt gezwierd, gaan jullie hem zoeken. Proberen jullie te helpen.

Wanneer kinderen in tentenkampen aan onze grenzen ziek worden door regen en kou, gaan jullie niet op zoek naar ouders om te beschuldigen en veroordelen. Proberen jullie te helpen.

De geschiedenisboeken gaan niet mild zijn voor ons. Dat mogen ze ook niet zijn. Er zal te lezen staan hoe we oorlogen steunden, wapens verkochten, klimaatsverandering forceerden. En hoe we de mensen die de gevolgen daarvan wanhopig probeerden te ontvluchten, wegstuurden. De dood in. Hoe we hen afschilderden als parasieten met wie we onze banen, onze steden, ons geld en onze menselijkheid niet wilden delen. Moreel bankroet.

Daarom zijn jullie mijn helden van de week. En van vele weken hiervoor. Vzw Humain heeft zijn naam niet gestolen: jullie zien mensen, jullie zijn mensen en jullie doen wat alle mensen zouden moeten doen. De wortel van alle kwaad is volgens mij niet geld. De wortel van alle kwaad is ontmenselijking. Bedankt voor het tegengewicht.

Warme groet,

Dalilla Hermans

Lees ook