Besteden we te weinig aandacht aan een goede slaaphygiëne?

7 november 2017
Wat doet slaaptekort met je hersenen? En wat gebeurt er met je brein als je slecht slaapt? Die vragen beantwoordt slaapexpert Johan Verbraecken van het Universiteit Ziekenhuis Antwerpen in een korte lezing die hij voor de Universiteit van Vlaanderen heeft gegeven. De lezing kan je vanaf morgen bekijken op radio1.be.

4 op de 10 Vlamingen zijn niet tevreden over hun slaap. Dat blijkt uit een rondvraag van het ziekenfonds CM bij 3.300 leden in 2015. De Vlaming geeft zijn slaap een schamele score van 6 op 10.

“Wij zijn er ons te weinig van bewust wat de effecten van een slechte slaap op onze hersenen zijn”, zegt professor Verbraecken in een gastcollege voor de Universiteit van Vlaanderen.

“Slaap is essentieel voor de werking van ons geheugen, en we hebben voldoende uren slaap nodig om onze hersenen letterlijk te reinigen”.

Slaapexpert en neuroloog Matthew Walker gaat in zijn nieuwe boek nog verder: wie onvoldoende slaapt loopt een veel hoger risico op een dodelijke ziekte. Na een nacht van 4 à 5 uur dalen je kankerwerende cellen met ongeveer 70%. Hij roept zijn collega-artsen op om slaap voor te schrijven.

Reageer

  • Besteden we te weinig aandacht aan een goede slaaphygiëne?
  • Zouden artsen inderdaad slaap moeten voorschrijven, bijvoorbeeld om burn-out tegen te gaan?
  • Hoeveel uur slaap jij gemiddeld per nacht? Waarom vind je dat (on)voldoende?

Lees ook:

Radio 1 Select