Bestel nu uw heerlijke gewijde en gestreken mastellen

3 november 2017
Hoe kan het ook anders, op deze derde november een column over mastellen, en over Michel De Wolf en een haperend geheugen.

Michel De Wolf is ontslagen als assistent-trainer bij AFC Tubeke. 

Toevallig net voor mijn jaarlijkse Hoe-zou-het-nog-met-Michel-De-Wolf-zijn-week. Ik vermoed dat u zich daar weinig kan bij voorstellen. Maar mij overkomt het dus elk jaar. In de week van 3 november. En dan google ik zijn naam. Met deze keer dus dit droevige nieuws als resultaat.

Het heeft alles met een pancarte te maken die mijn Gentse bakker elk jaar rond deze tijd voor zijn deur zet. “Bestel nu uw heerlijke gewijde en gestreken mastellen.”

Mastellen, voor de patisserieleken onder u, zijn een soort sandwiches, maar dan in donutvorm en rijkelijk voorzien van kaneel en kandijsuiker. Een pastoor gooit er wel eens wijwater op en een huisvrouw of –man legt ze onder het strijkijzer (de hitte doet de suiker heerlijk karamelliseren), maar dat zijn opties. Ze zijn geassocieerd met de opening van het jachtseizoen omdat ze, zo wil het volksgeloof, de jager en zijn honden beschermen tegen hondsdolheid. En dus biedt mijn Gentse bakker ze traditioneel aan op 3 november, feestdag van Sint-Hubertus, de patroonheilige van de jacht.

Maar wat hebben die mastellen in godsnaam met Michel De Wolf te maken? En weet u trouwens nog wie Michel De Wolf is? Daar was ik beter mee begonnen.

Michel De Wolf was een degelijke, maar onopvallende linksback van KV Kortrijk, Anderlecht en de Rode Duivels. Hij zou wellicht helemaal vergeten zijn als hij op het WK voetbal 1990 in Italië niet op weergaloze wijze de 2-0 had gescoord tegen Zuid-Korea. David Platt was toen nog even onbekend als Michel De Wolf nu. Elfjarige kinderen geloofden nog in de kansen op een wereldtitel voor de Rode Duivels en niemand wist dat Michel De Wolf zo’n geweldig afstandsschot in zijn linkerbeen had.

Ook commentator Rik De Saedeleer niet, die, God weet waar dat vandaan kwam, uitriep: “Wat een mastel!”.

En daarom denk ik elk jaar, als mijn bakker zijn pancarte weer buiten zet, aan Michel De Wolf, de man met een schot als een mastel!

Ik ben de wedstrijd België-Zuid-Korea gaan opvragen in het VRT-archief. Ik wou het De Saedeleer nog een keer horen roepen. Tweede helft. Het is 1-0 voor België, een ontzette corner belandt in de voeten van Michel De Wolf. Ik sluit de ogen als zijn schot vertrekt, ik weet wat komt.

En wat blijkt? Het komt niet. Rik De Saedeleer roept: “Dat heeft hij nu nog nooit geprobeerd!”.

Geen woord over een mastel. 

Al die hoe-zou-het-nog-met-Michel-De-Wolf-zijn-weken gebaseerd op ... een hersenschim.

En toch heeft Rik het ooit geroepen!

Mag ik een oproep doen? Help mij! Weet u nog welk schot Rik De Saedeleer met een mastel vergeleek? U krijgt er een van mij. 

Gewijd en gestreken.