Betaal jij een stuk van de rusthuisfactuur van (een van) je ouders?

25 april 2017
CD&V wil dat kinderen altijd mee betalen voor de rusthuisfactuur als mensen hun rusthuisverblijf zelf niet kunnen betalen. Dat schrijft De Tijd vandaag. Nu betalen sommige OCMW’s alles uit eigen zak, terwijl andere OCMW’s de kinderen vragen om bij te springen.

In een wetsvoorstel dat de christendemocraten eind maart indienden in de Kamer, vragen ze dat alle OCMW's op zijn minst een deel van het geld terugvorderen van de kinderen als rusthuisbewoners zelf niet genoeg middelen hebben om hun verblijf in een rusthuis te betalen. Dat schrijft De Tijd.

Sinds 2004 kan het OCMW in het algemeen afzien van de terugvordering van de steun. Dat impliceert dat sommige OCMW's wel vragen aan de kinderen om bij te springen, en andere niet.

"Die discriminatie willen we wegwerken", zegt CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri in De Tijd. "Het kan niet dat je afhankelijk van de voormalige woonplaats van je ouders wel of niet moet bijdragen." Lanjri benadrukt ook dat de meeste kinderen al spontaan bijspringen voor de rusthuisfactuur van hun ouders. "Tussen 2002 en 2007 deed 95 procent van de rusthuisbewoners het zonder OCMW-steun", zegt Lanjri.

Reageer

  • Betaal jij een stuk van de rusthuisfactuur van (een van) je ouders? Hoeveel betaal je elke maand?
  • Vind je het terecht dat ouders mee betalen als de ouders zelf onvoldoende financiële middelen hebben?
  • Is het goed dat CD&V discriminatie wil wegwerken en de onderhoudsplicht overal in Vlaanderen op dezelfde manier wil regelen?

Wil je anoniem iets kwijt of mogen wij je bellen tijdens onze uitzending? Mail je reactie (met je telefoonnummer) naar hautekiet@radio1.be.