Betrapt: ambtenaar schreef jarenlang nepstukken voor Belgische en Nederlandse media

23 januari 2019
© Pixabay
Belgische en Nederlandse media hebben jarenlang nepartikels gepubliceerd die geschreven waren door de Nederlandse gemeenteambtenaar Peter Blasic. Zijn vaak overgeschreven of ronduit verzonnen stukken verschenen in België op de websites van Knack, Apache en MO* Magazine.

De nepnieuwspraktijken van Peter Blasic zijn aan het licht gebracht door het Nederlandse tijdschrift De Groene Amsterdammer. Journalisten van het blad roken onraad bij het lezen van een aantal onwaarschijnlijke verhalen die sinds 2014 gepubliceerd werden in de Nieuwe Revu. In die stukken werden telkens anonieme bronnen opgevoerd.

De verdachte artikels, 27 in totaal, bleken telkens geschreven te zijn door Peter Blasic en later ook onder de naam Peter Mertens - niet te verwarren met de Belgische PVDA-politicus. De Nieuwe Revu heeft die artikels intussen ingetrokken.

Belgische media

Het nepnieuwshandeltje van Blasic beperkte zich niet tot publicaties in de Nieuwe Revue. De man slaagde er ook in zijn stukken te verkopen aan andere Nederlandse media: tijdschriften Elsevier en HP/De Tijd trapten ook in de val, alsook de webredacties van ThePostOnline, OneWorld en VICE.

Blasic blijkt zich ook niet beperkt te hebben tot Nederlandse media. Ook in België lieten verschillende (online) media zich verleiden om zijn smeuïge stukken te publiceren: de website van Knack, MO* Magazine en Apache.

Pijnlijk

Tom Cochez van Apache had Blasic vijf jaar geleden al op plagiaat betrapt. Nadat een lezer gemerkt had dat Blasic gewoon een artikel uit het tijdschrift Foreign Policy had overgepend, zette Apache de samenwerking meteen stop met een pijnlijke mail naar de freelancer.

Pijnlijk ook was het moment waarop Apache een Deense journalist erop aansprak dat hij Apache als bron was vergeten te vermelden in zijn stukken in EUobserver. Het was net omgekeerd: de stukken die op de website van Apache stonden, bleken te zijn overgeschreven door Blasic. Apache haalde de stukken offline, betaalde de Deense journalist een schadevergoeding van 1.600 euro en vroeg hem over de zaak te zwijgen.

MO*

Ook MO* Magazine heeft kort met Blasic gewerkt, moet hoofdredacteur Gie Goris toegeven. “Net als andere freelancers stelde hij artikels voor, waarvan hij zei dat het interessant of belangrijk was om het te melden”, legt Goris uit in 'De Ochtend'. De redactie van MO* woog dan af of ze geïnteresseerd waren.

Goris merkt op dat er met de stukken die op zijn website verschenen zijn, niets aan de hand was en er geen foute informatie in werd vastgesteld. “Maar blijkbaar zijn er verschillende media die hem de laan uitgestuurd hebben nadat ze plagiaat vastgesteld hebben, zoals bij Apache en een aantal Nederlandse media.” Dat was het geval bij HP/De Tijd, in 2017, en bij Elsevier, in 2018.

Niet gemeld

Hoe kon dit nu gebeuren, ook nadat de man door verschillende media was betrapt? “Dat komt omdat geen enkele van die media dat aan andere media heeft gemeld”, verklaart Gie Goris. Dat is een probleem, onderkent Goris, waardoor de media samen imagoschade oplopen.

Goris steekt de hand in eigen boezem, en ziet een dubbele opgave voor de media. “Dit bewijst dat je als medium in de eerste plaats eigenlijk moet investeren in je vaste medewerkers, omdat je over hen de meeste controle hebt en in hen het meeste vertrouwen in hebt.”

“Maar je moet ook investeren in een goede relatie met freelancers. Dat houdt ook in dat we moeten proberen om freelancers beter te betalen en ook een betere relatie met hen op te bouwen”, besluit Goris.

Beluister het volledige gesprek met Gie Goris in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: