Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Betrapt op roken in een Brussels café? In 91 procent van de gevallen blijft dit zonder gevolg

vr 29 nov. - 5:26

Deze nacht ging VRT NWS mee met controleurs van de FOD Volksgezondheid langs 88 Brusselse cafés. Wat bleek? in 42 procent van de cafés werd binnen gerookt. De cafés krijgen een boete, maar als ze die niet betalen, zal er in 91 procent van de gevallen niets gebeuren. Het parket van Brussel seponeert namelijk 91 procent van de dossiers. Opmerkelijk veel meer dan in Vlaanderen (52 procent) en in Wallonië (51 procent). Dat blijkt uit cijfers die VRT NWS kon inkijken.
Rokende man

Dat het rookverbod in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest veel minder wordt gerespecteerd dan in de rest van het land, wisten we al langer. Vlaanderen zat in 2018 aan 12 procent inbreuken, Wallonië aan 10 procent en in Brussel werd in 34 procent van de gecontroleerde horecazaken het rookverbod niet gerespecteerd.  Tijdens controles begin juli van dit jaar, respecteerden meer dan de helft van de Brusselse horecazaken het rookverbod niet.

En ook vannacht werden er speciale controles gehouden in 88 cafés. VRT NWS kon uitzonderlijk mee op zo'n controle. In 42 procent van de cafés werd binnen gerookt.

Een gevoel van straffeloosheid...

Waarom wordt het rookverbod in Brussel veel minder gerespecteerd dan in de rest van het land? "In Brussel leeft er een gevoel van straffeloosheid", hoorden we vaak. "In de rest van het land riskeren horeca-uitbaters boetes tot 8000 euro, of zelfs een sluiting van hun zaak, maar in Brussel hebben uitbaters het gevoel dat ze niet gestraft zullen worden."

...dat blijkt te kloppen

Dat gevoel blijkt nu te kloppen. Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) vroeg begin september cijfers op over het vervolgingsbeleid van het Brusselse parket, maar botste bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op een njet. Geens argumenteerde dat het parket niet communiceert over wat ze vervolgen en dat er door een personeelstekort geen ruimte is om te antwoorden op cijfervragen van parlementsleden.

VRT NWS kreeg de cijfers wel te zien. Blijkt inderdaad dat er in Brussel veel minder gevolg wordt gegeven aan inbreuken op het rookverbod dan in de rest van het land: het parket van Brussel seponeert 91 procent van de zaken. In Vlaanderen is dat 52 procent, in Wallonië 51 procent.

Hoe gaat zoiets in zijn werk? De inspecteurs van de FOD Financiën voeren controles uit. Wanneer ze inbreuken vaststellen, geven ze boetes van 208 euro aan de roker én aan de uitbater. Wanneer die boetes niet betaald worden, gaat het dossier naar het parket. Tussen 2016 en 2018 kwamen er 1231 dossiers binnen bij het parket van Brussel.

Het parket kan beslissen om hiermee verder te gaan waardoor de rechter tot 6000 euro aan boetes kan opleggen of zelfs kan beslissen om de zaak te sluiten. Maar het parket kan ook beslissen om niets meer te doen en het dossier te seponeren, niet te vervolgen. Dat gebeurde dus met 1120 dossiers.

Het parket van Brussel wilde niet reageren op deze cijfers, "we communiceren niet over ons vervolgingsbeleid", kregen we te horen.

Luister naar Stefaan Van Hecke. Kamerlid voor Groen:

Bron: vrtnnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet