Betty Marchal: "Die dag heeft troost gebracht"

20 oktober 2016
Vandaag exact 20 jaar geleden trok een van de allergrootste manifestaties ooit door Brussel: de Witte Mars. Betty Marchal, moeder van het ontvoerde en vermoorde meisje An Marchal, blikt terug in De Ochtend: “Die dag heeft troost gebracht”.

De aanleiding voor de mars was de affaire-Dutroux. Marc Dutroux bleek verantwoordelijk voor de ontvoering en de dood van de meisjes Julie, Mélissa, An en Eefje. De verontwaardiging over de dingen die fout liepen bij politie en gerecht, was groot.

Wanneer Betty Marchal de archieffragmenten van 20 oktober 1996 terug hoort, krijgt ze nog altijd kippenvel. Wat ze zich altijd zal blijven herinneren is het gevoel van solidariteit. “Dat hadden we absoluut niet kunnen denken”. De collectieve uiting van machteloosheid was enorm. Pas toen Marchal de beelden later op televisie zag, besefte ze hoe groot de impact van het evenement was.

Achteraf hebben we pas beseft wat dit voor ons betekende.

“Die dag heeft troost gebracht” zegt Marchal. Er is bovendien geen enkele manifestatie in de geschiedenis die zoiets heeft teweeggebracht.

En er waren ook concrete resultaten: de politiehervorming is uiteindelijk uit deze manifestatie gekomen. En er was ook het ontstaan van Child Focus. Marchal besluit:

Als wij Child Focus destijds gehad hadden, was An misschien nog in leven

Ook Martine Tanghe blikte vandaag terug op de Witte Mars: