Betuttelen we jonge moeders te veel?

10 december 2015
Een kind krijgen is een ongelofelijke gebeurtenis, maar het wordt meteen ook in perspectief geplaatst. Miljarden vrouwen krijgen kinderen, het is bijna een evidentie. En toch ook weer niet. Want vandaag de dag zijn er steeds meer vrouwen die met veel vragen zitten na de bevalling.

Sofie Vanherpe was een aantal jaar geleden ook voor de eerste keer mama. En ook zij was toen heel bang: "Ik had vooral de angst dat ik het niet goed deed."

Borstvoeding lukte bijvoorbeeld niet goed. Sofie had het erg zwaar, en dat had ze helemaal niet verwacht. Ze besefte dat er als moeder heel goede tijden zijn, maar ook slechte tijden. Bovendien voelen veel vrouwen zich vaak alleen met hun pasgeboren kind, merkte Sofie. "Ze hebben het gevoel dat zij de hele verantwoordelijkheid hebben, ook al is dat niet zo."

Vroeger stond men daar allemaal wat minder bij stil. Misschien worden jonge moeders wel te veel betutteld? "Dat kan", zegt Sofie. Maar moeders moeten vandaag de dag ook veel meer doen, omdat ze bijvoorbeeld ook buitenshuis werken. 

Als we niet altijd die zorgende factor vervullen, denken we dat we niet goed bezig zijn als mama.

 

Het duurde ook bij Sofie lang voordat ze haar weg vond. Bij haar tweede zwangerschap was dat helemaal anders. Ze was meer voorbereid, wist aan wat ze zich kon verwachten. En die tips wil ze nu meegeven aan (potentiële) moeders: de voor -en nadelen, vanuit haar eigen ervaringen, maar ook gewoon pure 'no nonsense informatie'."Het is dan vooral aan de mama zelf om uit te maken waar zij zich goed bij voelt." 

Daarom schreef ze er een boek over: "Ik word mama". Ze heeft ook een blog: "Mama Baas".