"Beugelen lijkt wel een modetrend te zijn"

16 december 2016
Kinderen lopen steeds vroeger rond met een beugel. Stemcoach Bernadette Timmermans legt in De Minuut uit waarom ze zich hieraan ergert.

Recent hoorde ik tijdens het Journaal een orthodont pleiten voor beugelen vanaf drie jaar. Dat is toch jong. Dat zou zogenaamd beter zijn en latere dure behandelingen beperken.

Ik was verbaasd en het lijkt de modetrend nog meer te versterken. Nu zie je bijna elk kind van 12 tot 16 jaar beugelen. Blokjes in alle kleuren, binnen- en buitenbeugel.

En daar blijft het niet bij. Blijkbaar zijn er steeds meer kaakoperaties. Dat is geen uitzondering meer. Ook volwassenen zien we tegenwoordig rondlopen met blokjes en stappen resoluut naar de kaakchirurg alsof het niets is.

Toegegeven, het is prima dat er beter voor het gebit wordt gezorgd. Laat ons dat duidelijk zijn.

Maar als docent stem en uitspraak merk ik dat steeds meer mensen en eerstejaarsstudenten de voormedeklinkers (t,d,n,l,s...) verkeerd plaatsen. Er wordt ook echt meer gelispeld.

Ik begin te vermoeden dat hier een oorzakelijk verband aan verbonden is. Er zijn altijd uitspraakproblemen geweest. Maar nog nooit zoveel. Ik heb er veel meer werk bij dan vroeger. Zijn we misschien toch niet teveel bezig met die esthetica? Alles moet altijd zo perfect en goed en mooi zijn. Ik dacht toch dat orthodontie een onderdeel was van de gezondheidszorg…

 

Radio 1 Select