Bezopen beesten

24 februari 2017
Café In de zatte aap

Ha, natuurdocumentaires. Altijd leuk. Vooral als het mis gaat. Zo’n antilope die het na een lange klopjacht moet afleggen tegen een leeuw. Of een gnoe, die net als ie denkt dat ie de overkant heeft gehaald, plots een alligator aan zijn been heeft. Letterlijk dan. Smullen, is dat. Ook voor de kijkers.

Maar het leukst van al zijn apen die over hun eigen poten struikelen omdat ze teveel fruit hebben gegeten dat te lang heeft liggen gisten. Straalbezopen beesten, altijd plezant. Neem nu ‘Animals Are Beautiful People’, een documentaire uit 1974 vol dronken dieren, een zot muziekje en een luide ‘Toink!’ elke keer als zo’n olifant met zijn zatte botten ergens tegen loopt.

Wij moeten daar mee lachen.

Jammer dat het allemaal fake is.

Om die dieren ze zot, of liever: zo zat te krijgen hebben de makers ze indertijd vol met drank gegoten. En wie niet wilde kreeg een verdovingsspuit in zijn gat. Normale dieren houden hun manieren.

Maar er zijn uitzonderingen. En daar gaan we het zaterdag over hebben: drankmisbruik in het dierenrijk. Robert Dudley, een Amerikaanse collega van gedragsbioloog Hans Van Dyck heeft er een fantastisch boek over geschreven: The Drunken Monkey. Over kippen met een drankprobleem en fruitvliegjes die aan comazuipen doen.