Biden versnelt vaccinatiecampagne: "4 juli wordt Onafhankelijkheidsdag van het virus"

12 maart 2021
© Gage Skidmore
In zijn eerste tv-toespraak tot de natie heeft de Amerikaanse president Joe Biden de Amerikanen een hart onder de riem gestoken. De vaccinatiecampagne draait zo goed dat iedereen op 4 juli Onafhankelijkheidsdag als een echt bevrijdingsfeest zal kunnen vieren. Maar de strijd tegen corona is nog niet voorbij.

Net een jaar nadat ook in de Verenigde Staten de coronapandemie werd uitgeroepen, die door oud-president Trump werd weggewuifd en een half miljoen slachtoffers zou maken, belooft de nieuwe president Biden licht aan het einde van de tunnel. In zijn eerste tv-toespraak tot alle Amerikanen heeft hij de Amerikaanse staten opgeroepen om tegen 1 mei het vaccin voor elke burger voorhanden te hebben. Biden prikte ook een datum op het symbolische moment van de bevrijding. 4 juli, Onafhankelijkheidsdag.

Voor de Amerikanen is de vierde juli een familiefeest. Biden maakte hen al warm voor het terugzien. "Dan is er een goede kans dat jullie in je tuin en je buurt kunnen bijeenkomen met hapjes en een barbecue."

60 in plaats van 100 dagen

Als het vaccin tegen 1 mei overal en voor iedereen beschikbaar is, dan zou tegen eind mei en zeker tegen het begin van de zomer iedereen kunnen zijn gevaccineerd. Dat is veel sneller dan Biden zelf had beloofd. Bij zijn aantreden op 20 januari was 8 % van de Amerikanen ingeënt. Biden maakte er toen een punt van om de campagne drastisch op te voeren en binnen de 100 dagen 100 miljoen mensen te laten vaccineren. "Dat doel zal al bereikt zijn tegen dag 60", zegt hij nu.

De macht van de Amerikaanse farma

De nieuwe president wil de vaccinatiecampagne nog meer opvoeren. "Dat betekent nog meer vaccinatiecentra en nog meer mensen uit de medische sector die betrokken zullen worden: ook studenten, tandartsen en apothekers", zegt correspondent Björn Soenens. Hij zegt dat de Verenigde Staten in een bevoorrechte positie zitten om de vaccins aan een ijltempo ter beschikking te stellen. "Johnson&Johnson, Moderna en Pfizer zijn allemaal Amerikaanse farmabedrijven. Amerika heeft veel macht om veel van die vaccins voor zichzelf te houden", zegt Björn Soenens.

Oorlogsinspanning

Maar tegelijk waarschuwt de nieuwe president dat de strijd verre van voorbij is. Hij vraagt de Amerikanen om zich te blijven houden aan de maatregelen: mondmaskers dragen en afstand houden blijven cruciaal, ook wanneer je bent ingeënt.

De president heeft ook zijn handtekening gezet onder het economische steunpakket van van 1.900 miljard dollar, dat burgers en bedrijven moet helpen die onder coronapandemie te lijden hebben.

Luister naar Björn Soenens in De ochtend:

Bron: vrtnws.be en De ochtend