Biden wil 2 biljoen dollar investeren in Amerikaanse infrastructuur

1 april 2021
© Benoit Doppagne (Belga)
De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn "American Jobs Plan" voorgesteld, een plan dat Amerika economisch slagkrachtig moet maken en voorbereiden op de toekomst. Dat wil de president doen door 2.300 miljard dollar (2,3 biljoen) te investeren in de openbare infrastructuur en het aanpakken van de klimaatverandering. Joe Biden wil zo miljoenen jobs creëren, en het land klaarmaken om de concurrentie met China aan te gaan.

De lamentabele staat van de openbare infrastructuur in de VS is al lang een pijnpunt. Wegen met enorme putten in. Bruggen die afbrokkelen. President Biden lijkt vastberaden om daar eindelijk komaf mee te maken en gooit er enorme bedragen tegenaan. 620 miljard dollar om 30.000 kilometer wegen te vernieuwen. 10.000 bruggen moeten hersteld of opnieuw gebouwd worden.

Ook buiten de transportsector wordt de infrastructuur aangepakt. Loden waterleidingen moeten vervangen worden. Iedereen in het land moet toegang krijgen tot snel internet. Openbare scholen, hospitalen en sociale woningen moeten moderner en beter uitgerust worden.

Maar het plan heeft ook prominent aandacht voor de klimaatverandering en groene energie. Biden wil een half miljoen laadstations geïnstalleerd zien voor elektrische wagens. En openbare gebouwen zoals publieke scholen moeten energievriendelijker worden.

President Biden stelde zijn plan voor in Pittsburg, Pennsylvania en noemde het een investering die maar eens in een generatie voorkomt. "Het is ambitieus, het is gedurfd en we kunnen het", aldus Biden. "Deze investering zal de meest veerkrachtige, sterkste en meest innovatieve economie ter wereld creëren."

De eerste fase van het "Build Back Better"-programma omvat investeringen die over acht jaar gespreid worden en gefinancierd worden dankzij een verhoging van de vennootschapsbelasting.

Donald Trump verlaagde tijdens zijn presidentschap de vennootschapsbelasting van 35 naar 21 procent. Joe Biden wil die nu opnieuw verhogen naar 28 procent. "Dit gaat niet over het straffen van iemand", aldus Biden, die benadrukte dat hij "niets" heeft tegen miljardairs.

(lees verder onder de tweet)

Het plan moet nog door het Congres goedgekeurd worden. Daar mogen de Democraten opnieuw tegenstand verwachten van de Republikeinen, die al luid protesteren tegen de plannen voor een belastingsverhoging. De president gaf al toe in zijn speech dat dit een pijnpunt zal zijn, maar hij zei open te staan voor andere ideeën om het plan te financieren.

Het nieuwe plan van Biden komt er kort nadat het Congres ook al een plan goedkeurde gericht op het herstel na de COVID-pandemie. Ook daarvoor wordt ongeveer 2 biljoen dollar uitgetrokken.

Beluister het gesprek met politiek econoom Christophe Crombez in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be, Belga en 'De Ochtend'