Bierkenner over adviezen Hoge Gezondheidsraad: "Ze willen alles wat plezant is, verbieden"

11 juni 2018
De adviezen van de Hoge Gezondheidsraad om alcoholmisbruik te bestrijden zijn heel concreet. Zo wordt aangeraden niet meer dan 10 glazen pils of 5 à 6 glazen zwaardere bieren per week te drinken. En dat in een land met een grote en edele biercultuur. "Dit is fel overdreven", zegt bierkenner- en brouwer Jef Van den Steen.

De 69-jarige Jef Van den Steen wijdt zich al zijn hele leven aan Belgisch bier en brouwerijtechnologie. In 'De wereld vandaag' is Van den Steen niet te spreken over de adviezen. “Het eerste wat ik dacht was, hier gaan we weer. Als dit soort mensen in het nieuws komt, is het telkens om alles want plezant is, te verbieden. Om mensen tegen zich in het harnas te jagen.”

Volgens de Raad zijn 10 eenheden per week de limiet. Dat komt overeen met 10 glazen pils van 25 centiliter. Omgerekend kom je aan 5 tot 6 glazen zwaarder bier, meestal geserveerd in glazen van 33 centiliter. Te veel alcohol is ongezond, zo redeneert de Raad, en de kans op schadelijke gevolgen neemt toe met de verbruikte hoeveelheid.

"Heel streng"

“Ik denk dat de Hoge Gezondheidsraad vooral een schrikeffect teweeg wil brengen", zegt Van den Steen. "Ze willen mensen duidelijk maken dat té veel, niet goed is. Ze zetten de normen bewust uiterst laag. Mij lijken deze normen voor bier heel streng. Het betekent dat je zelfs niet één volledig glas zwaarder bier per dag mag consumeren.”

De Hoge Gezondheidsraad lanceerde haar adviezen niet toevallig voor het WK Voetbal. “Natuurlijk gaat er op sommige plaatsen massaal gedronken worden”, zegt Van den Steen. “Maar je gelooft toch niet dat er op zulke momenten rekening wordt gehouden met de adviezen over 10 eenheden alcohol. De echte bierliefhebber is verstandiger. Hij is geen grootverbruiker. In België hebben we steeds meer mensen die bewuster omgaan met bier, die op zoek gaan naar smaak, aroma’s en beleving. Bier drinken is bij een steeds kleinere categorie nog stoer. Bij studenten natuurlijk, maar je weet dat dat na vier of vijf jaar voorbij gaat. En ik heb het best ook niet over de gebruiker die iets te veel hijst na een sportwedstrijd van een bepaald bier waarvan ik de naam niet noem.”

Jef Van den Steen geeft als zytholoog les in brouwerijtechnologie en is weinig zinnens veel woorden vuil te maken aan de adviezen van de Raad “Het gaat vooral te ver voor die grote groep Belgen die bewust met een goed glas bier omgaan. Dat op een moment dat de bierconsumptie jaar na jaar daalt. De Belg kiest steeds minder voor volume, wel voor kwaliteit. Kortom, de bierdrinker is gewoon op de goede weg.”

Beluister het interview met Jef Van den Steen:

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: