B InBev, de grootste bierbrouwer ter wereld, exporteert vanuit België bier naar meer dan 100 landen. Vanuit de brouwerij in Leuven vertrekken voortdurend vrachtwagens naar de haven van Antwerpen om jaarlijks miljoenen hectoliters bier naar het buitenland te verschepen, voornamelijk Stella Artois, naar de VS en Canada.
De vrachtwagens komen vanuit Leuven in Antwerpen aan bij een groot magazijn van Katoen Natie, op rechteroever. Vervolgens moeten ze nog naar de linkeroever worden gebracht om op schepen te worden geladen.
Die laatste kilometers zullen vanaf volgend jaar afgelegd worden met een “biertrein”, waarop de lading van 47 vrachtwagens wordt geladen. Er reed al een trein met bier van de rechter- naar de linkeroever van de Schelde, maar die had een aantal tussenstops. Nu komt er dus een rechtstreekse treinverbinding.
Twee redenen
AB InBev doet dit om twee redenen: omdat het ecologischer en sneller zou zijn dan transport per vrachtwagen. Volgens AB InBev zal de CO2-uitstoot van het vervoer per trein zo’n 75 procent lager liggen, hoewel de biertrein - bij gebrek aan stroom boven de sporen in de haven - getrokken wordt door een diesellocomotief.
Druppel op een hete plaat
Thierry Van Elslander, transporteconoom aan de universiteit van Antwerpen, noemt het project van AB InBev “een mooi initiatief”. Tegelijk plaatst hij het in perspectief en denkt dat het globaal gezien weinig impact zal hebben.
De biertrein zou ook sneller en betrouwbaarder zijn dan transport met vrachtwagens omdat zo wordt vermeden dat vrachtwagens in de file staan op de drukke ring rond Antwerpen. De nieuwe treinverbinding zal zo’n 5.000 vrachtwagens per jaar van de weg halen. Samen met de bestaande treinverbinding zo’n 20.000.
Het traject dat de biertrein moet afleggen is wel langer dan dat van de vrachtwagens: de vrachtwagens moeten slechts 20 km afleggen terwijl de trein 40 km moet bollen. Maar dan nog is het volgens AB InBev dus sneller en betrouwbaarder.