Big data: een vloek of een zegen?

31 januari 2017
Meer en meer mensen zijn steeds vaker verbonden met het internet, en dat ook met steeds meer toestellen. Dat levert enorme hoeveelheden data op, die na analyse kunnen leiden tot nieuwe inzichten. Big data is de verzamelterm en de toepassingen ervan lijken eindeloos. Maar, zoals zo vaak met technologische ontwikkelingen, moeten we waakzaam zijn voor onze privacy. Big data: vloek of zegen?

Datamining is de techniek die gebruikt wordt om patronen te ontdekken in grote hoeveelheden data. Aan de hand van die patronen kan men allerhande voorspellingen doen. 

Een paar voorbeelden: door de slimme horloges die steeds meer mensen dragen, is het mogelijk om beter te voorspellen wanneer iemand een beroerte gaat krijgen. Levens kunnen wellicht gered worden. Datamining wordt ook gebruikt in kanker- en alzheimeronderzoek.

Nog een voorbeeld: door aan datamining te doen weten supermarktketens wanneer ze jou reclame voor een bepaald product moeten sturen. Ze brengen je koopgedrag in kaart en proberen in te schatten wanneer je een bepaald product opnieuw nodig hebt.

Reageer

  • Big data: een vloek of een zegen?
  • Vind jij het erg dat bedrijven en organisaties aan de hand van data jouw (koop)gedrag kunnen voorspellen?

Radio 1 Select