"Bij aankomst in de gevangenis krijg je meteen een reality check”

30 november 2019
Fred Klee werd veroordeeld wegens fraude en kreeg zeven jaar. In 2007 kwam hij vrij, maar het gevangenisleven bleef door zijn hoofd spoken. Zijn verhaal pende hij neer in een boek.

“Binnenkomen, alles uitdoen, en volledig naakt wachten, bij aankomst in de gevangenis krijg je meteen een reality check”, vertelt Fred Klee in Interne Keuken. “Erna neem je een douche, ga je de cel in en dan zit je daar alleen”.

Binnenkomen, alles uitdoen, en volledig naakt wachten, bij aankomst in de gevangenis krijg je meteen een reality check

Zeven jaar, kreeg Klee, toen hij veroordeeld werd wegens fraude. In beroep werden er dat vijf, waarvan hij er vier effectief achter de tralies heeft doorgebracht.

“In het begin haalde ik de emmers met uitwerpselen op, erna werkte ik me op en werd ik poetsman en daarna bibliothecaris. Even later werkte ik in de concertzaal, deelde ik kranten uit of hielp ik de pastoor”.

Wanneer hij niet aan het werk was, probeerde hij de tijd zo zinvol mogelijk door te brengen. Zijn creativiteit, muzikaal talent en taalvaardigheid heeft een paar jaar geleden geleid tot een theatervoorstelling, en nu tot een CD en een boek: Radio Cachot.

Intussen zijn we twaalf jaar verder, in 2007 kwam Fred Klee vrij, maar zijn gevangenisjaren blijven door zijn hoofd spoken. Ze hebben hem voor het leven getekend.

Zaterdag zat Fred Klee aan de Interne Keukentafel. Die tafel staat in De Studio in de Maarschalk Gerardstraat. Dat is honderdvijftig meter van de Antwerpse gevangenis in de Begijnenstraat.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook: