Bij anderhalf miljoen Vlamingen mogen al meer soorten plastic in de pmd-zak. Wanneer is het aan jou?

3 juni 2019
© Belga
Het gebruik van de blauwe zak wordt vanaf nu uitgebreid. Anderhalf miljoen Vlamingen zullen meer soorten plastic in hun pmd-zak mogen steken. Tegen eind volgend jaar moet dat in heel het land het geval zijn. Wat mag er in? En wat mag er niet in? En wanneer is het aan jou? Vragen en antwoorden op een rij.

In april zijn al twee afvalintercommunales gestart met het uitbreiden van de blauwe zak. Vanaf vandaag komen daar nog eens zes Vlaamse afvalintercommunales bij. Alles samen mogen dus anderhalf miljoen Vlamingen meer soorten plastic in hun pmd-zak gooien.

In september wordt het nog uitgebreid naar 450.000 inwoners uit de regio rond Namen in Wallonië. In december komen er nog een half miljoen mensen uit regio Luik bij. Tegen eind dit jaar zullen dus al ruim 2,5 miljoen Belgen de uitgebreide blauwe zak gebruiken. Als alles goed loopt, is voor het einde van volgend jaar het hele land aan de beurt.

Wat mag er in de uitgebreide blauwe zak?

In de huidige blauwe zak mogen enkel plastic flessen, flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. In de uitgebreide blauwe zak komen alle andere plastic verpakkingen. Denk aan yoghurtpotjes, schaaltjes, botervlootjes, folies en zakken. Ook plastic tubes van bijvoorbeeld tandpasta of haargel.

(lees verder onder de grafiek)

Wat mag er in? (© vrtnws.be)

De verpakkingen moeten wel helemaal leeg zijn en mogen geen etensresten meer bevatten. Verwijder ook de plastic folie rond schaaltjes en potjes. Steek ook geen verpakkingen in elkaar. Wat in elkaar zit, kan door de automatische sorteersystemen in recyclagecentra niet altijd herkend worden. Wat niet herkend wordt, kan niet worden gerecycleerd.

Het is trouwens belangrijk om te weten dat de afvalophaling op zich niet verandert en dat de blauwe zakken die je nu al in huis hebt, nog steeds kunnen worden gebruikt.

(lees verder onder de grafiek)

 

Wat mag er niet in? (© vrtnws.be)

Waarom wordt de blauwe zak uitgebreid?

Hoe meer soorten plastic worden opgehaald, hoe meer plastic kan gerecycleerd worden. Fost Plus dat de inzameling en recyclage van huishoudafval organiseert in ons land, verwacht per inwoner 8 kilogram minder restafval. Dat komt ongeveer overeen met 4 volle restafvalzakken. Tegen 2023 zal zo naar schatting 65 procent van de plastic verpakkingen worden gerecycleerd.

Waarom niet meteen overal?

De uitgebreide blauwe zak wordt in verschillende fases ingevoerd, omdat de recyclagecentra niet van de ene op de andere dag zoveel bijkomende soorten plastic kunnen verwerken. Die centra moeten daar eerst investeringen voor doen. Dat kost dus tijd en geld.

Woon je in een zone waar de uitbreiding nog niet voor meteen is? Dan blijft voorlopig alles bij het oude. Wacht dan dus ook met de bijkomende soorten plastic in uw pmd-zak te steken. Korte tijd voor je gemeente aan de beurt is, krijgt u normaal gesproken gedetailleerde informatie in de bus.

Wanneer is het aan jouw gemeente?

Benieuwd wanneer het aan jouw gemeente is? Bekijk de grafiek.

Wanneer is het aan jouw gemeente? (© vrtnws.be)

Wat met de roze of paarse zak?

In Mechelen en Leuven wordt gewerkt met een roze zak. Daar mogen meerdere soorten plastic in (behalve pmd) en die wordt apart opgehaald naast de blauwe zak. Er mogen ook meer plasticsoorten in dan in de uitgebreide blauwe zak. De lokale besturen beslissen daar of die aparte roze zak blijft bestaan of niet.

In Aalter, Waregem en Wervik was er een apart proefproject waar de uitgebreide blauwe zak werd getest. De paarse zak met als naam "P+MD-zak" verving daar de klassieke pmd-zak. In Aalter en Wervik blijft die bestaan en wordt die gewoon terug blauw. In Waregem is het systeem overgenomen door de hele afvalintercommunale (IMOG) en daar gebruiken ze de uitgebreide blauwe zak al sinds vorig jaar. Er is in die regio ook een aparte zak voor plastic folies, de zogenoemde "foliezak".

Beluister het gesprek met Jan Verheyen van OVAM in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: