Bij de giframp met de Probo Koala vielen géén doden

26 oktober 2011

Herinnert u zich het gifschip Probo Koala nog? Dat voer in juli 2006 van Amsterdam naar Abidjan (Ivoorkust), geladen met een mengsel van petroleum, natriumhydroxide, de zeer giftige stof waterstofsulfide en giftige fenolen. Daar aangekomen werd zo'n 400 ton afvalstoffen illegaal geloosd op lokale vuilstortplaatsen.

In de volgende weken zouden 10 mensen overleden zijn en 23 in het ziekenhuis opgenomen. 26.000 mensen maakten gebruik van de tijdelijke gratis medische hulp. Zo staat het in de Wikipedia.

Die 'zouden' staat er niet toevallig. Volgens de Nederlandse journalist Jaffe Vink zijn er na het dumpen van dat afval geen dodelijke slachtoffers gevallen in Ivoorkust. Hij schreef hierover het boek Het gifschip, verslag van een journalistiek schandaal, dat vandaag verschijnt.

Hij verwijt Greenpeace ( ‘gifschip', ‘gifschandaal') en de media dat ze in deze aan rampenporno deden. Eén journalist heeft volgens Vink de doodsnood van twee meisjes verzonnen. "Alsof hij er met zijn neus bovenop stond, maar hij zat achter zijn bureau te fantaseren".

Die stoffen wàren vervuilend, en hadden daar nooit gedumpt mogen worden. Maar het was "geen grote giframp met dood en verderf".