"Bij deze een oproep: reageer als je haat ziet online"

22 maart 2019
Het gelijkekansencentrum Unia krijgt meer en meer klachten over racisme binnen. “Je kan je niet inbeelden wat het betekent als je keer op keer uitgesloten wordt.”

“In totaal openden we vorig jaar 866 racismedossiers”, vertelt Els Keytsman van Unia. “Dat is een stijging van elf procent. Op vijf jaar tijd zien we een stijging met meer de helft.” Betekent dat ook dat er meer racisme is? “Je moet vooral kijken naar hoe nieuw het probleem van racisme is”, antwoordt Keytsman. “Er is veel positief verbeterd. Ik denk niet dat je nu nog vaak cafés ziet met bordjes als ‘zwarten niet toegelaten’. Qua discriminatie is het ook verbeterd, maar die verloopt nu wel subtieler.”

We moeten er blijven op wijzen dat racisme in de eerste plaats heel dom is

Toch is er nog steeds een probleem, volgens Keytsman. “Mensen botsen op racisme als ze een huis willen huren, een job willen vinden, of gewoon op de trein.”
De meeste dossiers opent Unia in de categorie ‘Media’. “Het grootste deel gaat over sociale media. Het gaat dan over haatboodschappen. Na de aanslag in Nieuw-Zeeland kregen we weer heel wat klachten: mensen posten de meest walgelijke commentaren op hun profiel.”

“De socialemediabedrijven hebben daar ook zelf een aandeel in. Ze moeten daar sterker tegen optreden. En bij deze wil ik ook iedereen oproepen: reageer als je haat ziet online, zeg dat je het daar niet mee eens bent. En mensen die zelf een Facebookpagina beheren: modereer de reacties. Iedereen moet verantwoordelijkheid opnemen.”

Campagne

Unia is blij met de praktijktesten in Gent. “Zo kan je aantonen of er nu wel of geen discriminatie was.” Ook over werk komen er veel klachten binnen. “Soms wordt geëist dat de moedertaal Nederlands zou zijn. Dat is indirecte discriminatie. Werkgevers zouden beter formuleren hoe goed de kennis van de Nederlandse taal moet zijn: verslagen schrijven, brieven schrijven, communiceren met klanten.”

De Vlaamse overheid lanceert een nieuwe campagne. “We moeten er blijven op wijzen dat racisme in de eerste plaats heel dom is. Je zal er maar het slachtoffer van zijn. De impact ervan onderschatten wij enorm. Je kan je niet inbeelden wat het betekent als je keer op keer uitgesloten wordt. Er moet dringend een breder, allesomvattend plan komen.”

Herbeluister het gesprek met Keytsman

Lees ook: