"Bij mij sluimert altijd het idee dat het ooit nog wel eens fout kan lopen"

19 januari 2020
©Radio 1
Hij was nog maar een tiener toen er een tumor ontdekt werd in zijn hoofd. Voor rector Rik Van de Walle (49) van de UGent kwam zijn ziekte als een absolute verrassing. “Ik had me net altijd heel sterk gevoeld. Op fysiek vlak bijna onoverwinnelijk. Ik tenniste op hoog niveau, er was niets aan de hand.” Tot hij enkele dagen barstende hoofdpijn had.

De dokter dacht eerst aan sinusitis. Na verloop van tijd bleek dat het complexer was dan dat. Er zat een tumor in zijn voorhoofdsbot. Die eerste confrontatie met zijn ziekte kwam er in het laatste jaar secundair. In zijn studententijd is hij nog eens hervallen. “Ik heb toen een jaar verloren. Ik kwam erdoor met het idee dat ik nu voor altijd genezen was. Maar in 2005 ben ik in een periode van anderhalf jaar nog eens zeven keer geopereerd. Op een bepaald moment ging het toen echt slecht.”

Toen is bij mij de overtuiging ontstaan: het is niet omdat je je goed voelt, dat je ook gezond bent.

De ziekte had een enorme impact op hoe Van de Walle nu in het leven staat. “Bij mij sluimert altijd het idee dat het ooit nog wel eens fout kan lopen. Ik voel mij nu al jaren opnieuw goed, maar onderhuids vrees ik dat de ziekte terugkomt.”

Eindigheid

“Ik ben niet bezig met mijn dood, maar ik geloof ook niet per sé dat ik nog zeer veel jaren voor me heb. Ik besef dat het snel anders kan lopen dan hoe het nu loopt. Ik ben me bewust van de eindigheid van het leven.” De rector houdt er een permanent gevoel van ongeduld aan over. Als er zich kansen aanbieden in het leven, zal hij die nooit weigeren omwille van het idee dat de tijd er nog niet rijp voor is. “Ik merk dat anderen dat wel kunnen, dat zij denken: ik doe dat later wel. Maar ik denk nooit tien of twintig jaar vooruit.”

Controlebezoeken

“Mijn laatste operatie was in 2011. Toen was dat een reconstructie. Ik had een vrij grote holte in mijn voorhoofd en die hebben ze toen gedicht.” Nadien volgden er nog een paar controlebezoeken, maar sindsdien was dat niet meer nodig. Zo’n controle is altijd moeilijk, vertelt hij: “Er zijn afspraken geweest waarbij ik naar het ziekenhuis reed, maar niet ben binnengegaan. Goed wetende dat ik een controle moest hebben, dat dat belangrijk was. Rationeel weet je dat, maar ik was zo bang voor slecht nieuws. De angst is dan zo groot dat je niet binnengaat.” Dat is een paar keer gebeurd.

Rik Van de Walle is heel dankbaar dat zijn artsen daar begrip voor hadden. “Je bent dan echt afhankelijk van je omgeving. Vrienden die me opvingen, familie. Ik heb heel erg veel te danken aan mijn entourage. Op professioneel vlak ziet de hele wereld dat, maar zeker ook privé heb ik altijd erg veel en goede mensen rond mij gehad.”

Lees ook: