Bij ons thuis geen 'traditionele' gezinsmomenten

29 februari 2016
Felix Van Groeningen?
Zondagavond ging 'Belgica', de nieuwe film van Felix Van Groeningen in première. Een goede reden voor Friedl' om hem uit te nodigen in Touché, waar hij ronduit vertelt over zijn turbulente jeugd.

De jeugd van Felix Van Groeningen was op zijn minst ongewoon te noemen. Vóór zijn geboorte waren zijn ouders mensen die leefden zoals alleen hippies dat konden. Drugs kweken en vrije liefde waren dagelijkse kost. Ze leefden zelfs korte tijd in een commune, maar toen dat toch niet hun ding bleek te zijn, zegden ze hun hippieleven vaarwel. Zijn broer Seppe schreef zelfs een boek over het opgroeien als kind in een hippie gezin: Het aards paradijs.

Geld was niet het belangrijkste, het draaide bij mijn ouders allemaal om geluk

Toen Felix geboren werd, droegen ze een paar van die ideeën echter nog steeds mee. Zo woonden ze na hun scheiding nog steeds in hetzelfde huis, elk met een nieuwe partner. Ze wilden niet in een bepaald systeem passen en leefden nog steeds heel vrij. 

Daardoor kreeg Felix ook een heel vrije opvoeding, maar op een manier vindt hij het wel jammer dat zijn ouders er niet 'bij wilden horen'. Ze hebben nooit daguitstappen gemaakt met het gezin en hadden nooit traditionele gezinsmomenten. Toch deden zijn ouders dat niet uit gemakzucht, maar eerder om sterke mensen van hem en zijn broer te maken.

The Broken Circle Breakdown

Ondanks die ongewone jeugd heeft Felix een heel goede band met zijn ouders. Zijn moeder heeft hem vanalles gegeven en hem heel sterk gesteund in het begin van zijn carrière als regisseur, waarschijnlijk omdat ze ook een carrière had in de televisiewereld.

Toen zijn vader na een mislukte levertransplantatie overleed zat Felix midden in de opnames van Steve + Sky, zijn eerste langspeelfilm. Dat moment had een heel grote impact op hem en hij is niet zeker of hij The Broken Circle Breakdown had kunnen maken mocht het niet gebeurd zijn. Die film gaat om een groot verlies, als filmmaker moet je dat ook meegemaakt hebben voor je zo iets emotioneels kan maken. 

Foto © Valerie Macon