"Bij ons thuis mocht je jezelf niet mooi vinden als je in de spiegel keek"

23 april 2017
Anne Vierstraete, directrice van Art Brussels, getuigde in Touché over de moeilijke periode waarin ze zichzelf niet graag zag en kampte met boulimie en anorexia. “Ik moest mezelf toch niet schuldig voelen omdat ik mezelf gunde dat ik liefwaardig ben? Ik heb mezelf moeten aanleren dat het oké is als ik vind dat ik anderen goed kan liefhebben.”
Anne groeide op met haar familie in Wenen. Toen haar vader voor zijn werk een opdracht kreeg in het buitenland, verhuisden haar ouders en bleef zij met een broer achter in het ouderlijk huis. “Ik had zelf gezegd dat ze weg mochten, maar toch was het moeilijk en uitdagend. Ik kreeg anorexia en boulimie toen ik 16 jaar was, maar daar werd niet over gesproken. Er werd geen naam opgeplakt en ik kon er met niemand over praten. Doordat ik me zo verdiepte in encyclopedieën wist ik wel dat je met schildklierproblemen dikker en dunner kon worden dus dat was mijn excuus naar de buitenwereld toe.”
“Ik heb dat heel erg weggestoken tegenover mijn ouders, mijn broers, mijn vrienden en partners en heb er 20 jaar over gedaan om er vanaf te geraken. Op een dag dacht ik dat ik gek werd. Ik heb veel geïnvesteerd in alle mogelijke zoektochten naar mezelf, ook met psychologen. Waarom is dit gebeurd? Wie ben ik dan? Ik heb geleerd om mezelf te gunnen dat ik mijn zwakkere momenten had, maar dat dat ook deel uitmaakt van mijn rijkdom en begon mezelf als eenheid graag te zien.”

“Als je jezelf niet graag ziet, kan een ander je ook niet liefhebben.” 

“Liefde is essentieel, zonder is het leven niet de moeite waard. Ik ben ervan overtuigd dat je er bergen mee kan verzetten. Je moet wel aanleren hoe je liefhebt en graag wordt gezien. Je moet de ander bekijken als een volwaardig individu en mag nooit vergeten dat je hem liefhebt omwille van de rijkheid van al zijn eigenschappen. Daarom moet je hem ook de essentiële vrijheid geven om zichzelf verder te ontplooien. Mijn partner Serge gaat 3 à 4 maanden per jaar naar Indonesië en ik ben altijd heel gelukkig dat hij die vrijheid voor zichzelf neemt. Natuurlijk mis ik hem en hij mij, maar wanneer hij terugkomt, maakt het ons leven en onze relatie intenser. Dat is een fundamentele boodschap die ik iedereen toewens: je moet ook kunnen loslaten in de liefde.”

Anne heeft ook nog een prachtig cadeau voor de luisteraars. Wie deze namiddag nog naar Art Brussels gaat, mag gratis binnen met het codewoord 'Touché'! Nog tot 19u in Tour & Taxis.

Radio 1 Select