Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Bijna 1 op de 3 nieuwe wagens in België is hybride of elektrisch, maar het blijft wel lang wachten op nieuwe wagens

wo 20 jul. - 8:20

31,6 procent van de nieuwe wagens die in de eerste helft van dit jaar in België werden ingeschreven, zijn hybride of elektrisch. Dat blijkt uit cijfers van mobiliteitsfederatie Febiac. Vorig jaar was dat nog 23,4 procent en in 2019 amper 6,4 procent. Maar ook de wachttijden voor een nieuwe wagen blijven uitzonderlijk lang: van enkele maanden tot een jaar.
Elektrische auto

Tijdens de eerste zes maanden van 2022 werden 195.387 ingeschreven nieuwe wagens ingeschreven in België. Dat is een daling van bijna 16 procent ten opzichte van het begin van vorig jaar. Opvallend: steeds meer mensen kiezen voor elektrische of hybride wagens. Dat blijkt uit cijfers van mobiliteitsfederatie Febiac.

Vooral bedrijven kiezen vaak hybride of elektrisch

Bedrijven en zelfstandigen zijn goed voor het grootste aandeel van de nieuwe wagens die worden ingeschreven in België (61,8%) en zij kiezen ook het vaakst voor (deels) elektrisch aangedreven wagens. Niet verwonderlijk, want vanaf 2026 zullen alleen nog bedrijfswagens die geen broeikasgassen uitstoten, zoals elektrische auto's, fiscaal aftrekbaar zijn.

Van de meer dan 120.000 nieuwe wagens die bedrijven en zelfstandigen in de eerste helft van dit jaar inschreven was 40 procent hybride of elektrisch (8,8 % volledig elektrisch). Daarmee domineren de geëlektrificeerde voertuigen de zakelijke markt. Benzinemotoren zijn daar nog goed voor 37 procent marktaandeel, diesel voor 22,7 procent en CNG en LPG samen vormen 0,3 procent van de markt.

Op dit moment moet je enkele maanden tot meer dan een jaar wachten op een nieuwe auto.

De markt voor particuliere klanten is iets minder evenwichtig, vooral omdat hybride of elektrische wagens vaak duurder zijn dan benzine- of dieselwagens. Particulieren schreven begin dit jaar bijna 75.000 nieuwe wagens in. In 18 procent van de gevallen had die wagen een geëlektrificeerde motor (3,3 % volledig elektrisch). Dat is meer dan het aantal dieselmotoren (10,8 %). Benzine blijft bij particulieren wel de absolute koploper met 70,1 procent marktaandeel. CNG en LPG zijn hier samen goed voor 1,6 procent.

Ondanks de gestegen vraag naar elektrische wagens blijven ook hier de wachttijden enorm lang. Sinds de uitbraak van de coronacrisis liepen de wachttijden voor nieuwe wagens snel op. "Op dit moment moet je enkele maanden tot meer dan een jaar wachten op een nieuwe auto", zegt Gabriel Goffoy van Febiac.

Bedrijfswagens elektrisch tegen 2026, is dat haalbaar?

De wachttijden zijn een gevolg van een wereldwijd tekort aan onderdelen. De vraag rijst hoe lang dat nog zal aanslepen. In ons land is het namelijk de bedoeling om op vlak van bedrijfswagens tegen 2026 volledig de omschakeling te maken naar elektrische wagens.

Filip Rylant van mobiliteitsfederatie Traxio ziet enkele uitdagingen op dat vlak: "De sector doet er alles aan om voldoende elektrische wagens te kunnen leveren, maar we blijven met de vraag zitten of er wel voldoende grondstoffen gaan kunnen geleverd worden. Zeker voor zeldzame grondstoffen als lithium en ion zal dat niet vanzelfsprekend zijn."

Bij Febiac zijn ze iets minder bezorgd. "Wij verwachten dat de markt tegen 2024 zal stabiliseren", aldus Goffoy. Toch raadt de federatie de sector aan om vooruitziend te zijn, want 2026 zal er snel zijn: "Als je een vloot beheert voor een bedrijf of je wil zelf binnenkort een nieuwe wagen aanschaffen, is het verstandig om tijdig aan de zoektocht te beginnen."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet