Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Bijna 1 op de 5 Belgen noemt zichzelf werkverslaafd

ma 26 feb. - 6:26

Bijna een vijfde van de Belgische werknemers zegt van zichzelf dat hij verslaafd is aan zijn werk. Dat blijkt uit een onderzoek van Securex. Maar die verslaving eist een zware tol.
Op langere termijn is dit zeker niet lonend

Je werkt heel hard? Mooi zo, je baas zal blij zijn. Zolang je dat niet ook dwangmatig doet. Want dan is de kans groot dat je werkverslaafd bent. 17 procent van de Belgische werknemers zegt van zichzelf dat hij in die categorie van workaholics valt, zo blijkt uit een onderzoek van Securex. Het sociaal secretariaat bevroeg daarvoor 1.552 loontrekkenden over heel België.

Een werkverslaving is slecht nieuws voor zowel de werknemers zelf als voor de werkgevers. Door hun constante dwang om te werken, ervaren echte workalholics ook veel stress. Dat is het geval bij meer dan 8 op de 10 werkverslaafden.

Twee derde van hen zegt dat dat ook een negatieve impact heeft op hun gezondheid. Zij voelen zich minder gelukkig, minder tevreden en zijn vaak kortaf en slechtgezind tegenover hun familieleden en collega's. Bij een kwart van de workalholics is de kans om in een burn-out te belanden ook veel groter dan bij harde (niet-dwangmatige) of gewone werkers.

"Beloon het resultaat en niet het harde werken"

Zowel werkgevers als werknemers moeten werkverslaving durven erkennen, klinkt het bij Securex. "Voor leidinggevenden is het heel moeilijk om dat te erkennen, omdat het op korte termijn heel aangenaam om zo'n werknemer te hebben", vertelt Hermina Van Coillie, HR-expert bij Securex, in De Ochtend. "Maar op langere termijn is dat zeker niet lonend."

Om het probleem op te lossen ziet zij een belangrijke rol weggelegd voor de werkgevers zelf. "Het is vaak het gevolg van een bedrijfscultuur. Wat je kan doen, is opleidingen geven om het fenomeen te erkennen en te herkennen. Beloon efficiëntie en resultaat en niet per se het harde werken."

Bron: vrtnws.be 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet