Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Bijna 2 op de 3 werknemers kampen met spier- of gewrichtsklachten: "Immens probleem"

do 28 apr. - 6:26

Rugpijn, peesontstekingen, artrose, geknelde zenuwen: bijna 2 op de 3 werknemers in ons land, in alle mogelijke, sectoren hebben er last van. De christelijke vakbond ACV vraagt dat de wet wordt aangepast, zodat bedrijven verplicht worden om rekening te houden met de risico's die kunnen leiden tot zullen klachten.
Rugpijn

De Belgische cijfers over MSA (musculoskeletale aandoeningen, zoals rugpijn of tendinitis) doen toch even met de ogen knipperen: 62 procent van alle werknemers - bijna 2 op de 3 dus - heeft er last van. Liefst 150.000 langdurig zieke mensen blijven daardoor afwezig op het werk.

De christelijke vakbond ACV wil het probleem op de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid nog eens op de radar zetten. "In de meeste gevallen is het probleem gelinkt aan het werk", weet Stijn Gryp van de ACV-studiedienst, "en al zeker bij de langdurig afwezigen."

Het probleem doet zich bovendien al lang niet enkel meer voor bij mensen die zware fysieke arbeid verrichten, zegt hij. "Truckers, verzorgenden, beeldschermwerkers, mensen die aan de kassa zitten, mensen aan de lopende band: allemaal vertonen ze klachten. De grootste problemen zijn er wel in de bouw, de zorgsector en de industrie."

Veel beweging kan problematisch zijn, maar te weinig ook. Het gaat niet alleen over het zetten van kracht, maar ook over de houding die je aanneemt. Een onnatuurlijke houding zoals werken met handen boven de schouders of het hoofd kan voor klachten zorgen. Ook de duurtijd van een bepaalde beweging is naast kracht belangrijk."

Geen ziekmakend werk meer

Dan is de hamvraag natuurlijk: wat kunnen we hieraan doen. ACV pleit, naast meer informatie en sensibilisering, voor concrete maatregelen op de werkvloer. "Dan denk ik aan tilhulp bij fysiek zware arbeid of ergonomisch materiaal bij bureauwerk. Voldoende pauzes kunnen nemen, is ook erg belangrijk"; aldus Gryp.

De christelijke vakbond eist ook dat de wetgeving rond welzijn op het werk wordt aangepast. "Bedrijven moeten verplicht worden om de risico's voor letsels aan spieren, pezen en skelet bloot te leggen, zodat we ziekmakend werk aan de bron kunnen aanpakken."

Dat is ook in het belang van de bedrijven, argumenteert Gryp. "Elke werkgever heeft er baat bij dat werknemers gezond aan het werk kunnen blijven. Dat is ook goed voor de productiviteit. De cijfers tonen aan dat dat nog veel te weinig gebeurt: nog veel te vaak wordt ziekmakend werk ingericht."

Hij wijst erop dat werkgevers er niet alleen voor staan. "Ze kunnen daarbij de hulp krijgen van heel wat experten. En daarover kan ook onderhandeld en gesproken worden met werknemers, in de comités voor welzijn en bescherming op het werk."

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet