Bijna elke dag gebeurt er een fietsongeval met een openslaande autodeur: "2de meest voorkomende oorzaak fietsongevallen"

10 september 2021
© Yolanda Sun (Unsplash)
Jaarlijks gebeuren in ons land gemiddeld 333 ongevallen waarbij een fietser een plots openslaand autoportier niet op tijd kan ontwijken. Nochtans kan een alerte autobestuurder met een eenvoudige gewoonte zulke ongevallen vermijden.

“Indrukwekkend,” noemt Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) de cijfers die hij opvroeg bij zijn partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Sinds 2016 worden elk jaar gemiddeld 333 fietsongevallen geregistreerd waarbij een fietser tegen een plots openslaande autodeur rijdt. Het gaat daarbij enkel om geregistreerde ongevallen waarbij de politie tussenbeide kwam. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk dus nog een stuk hoger. Meestal houdt de fietser lichte verwondingen aan het ongeval over, maar in een op de twaalf gevallen vallen er ook zwaargewonden. Jaarlijks overleven een à twee fietsers zo’n ongeval niet.

Oplettende autobestuurder

Om zulke ongevallen te vermijden, vraagt Van den Bergh enerzijds om in te zetten op de weginfrastructuur en zoveel mogelijk te vermijden dat fietspaden te dicht naast parkeerplaatsen liggen. Anderzijds hoopt hij op meer sensibilisering naar autobestuurders toe, want “het heeft veel met oplettendheid van de bestuurder en autopassagiers te maken: of ze goed kijken of er al dan niet een fietser aankomt".

Met een eenvoudige techniek, de zogenoemde "Dutch Reach", zijn zulke ongevallen volgens Van den Bergh te voorkomen. Als bestuurder of passagier ben je namelijk extra alert wanneer je je autodeur opent met je hand die het verst van je autodeur verwijderd is. Voor de autobestuurder is dat dus niet met je linker- maar met je rechterhand. “Daardoor maak je automatisch een kwartdraai naar links en kijk je gemakkelijker in je autospiegel en over je schouders of er geen fietser aankomt.”

undefined

Ook elektrische fietsers, die vaak erg snel naderen, kan je zo toch op tijd opmerken. Autorijscholen zetten al in op deze techniek maar lang niet iedereen volgt er praktijklessen, waardoor de techniek nog weinig gekend is.

Beluister het gesprek met Stef Willems, woordvoerder van VIAS, in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'