Bijtincident met hond Uscko. "Gedeelde verantwoordelijkheid" vindt Chris Dusauchoit

20 december 2017
Meer dan 50.000 mensen tekenden ondertussen een onlinepetitie om de hond te redden die vrijdag 12 schoolkinderen heeft gebeten. Sociale media worden overspoeld met steunbetuigingen. Chris Dusauchoit riep in "De Wereld Vandaag" op tot kalmte. Hij vindt ook dat we de twee kanten van het verhaal moeten bekijken.

Het lot van Uscko, de bekende Mechelse herder die vrijdag 12 lagere schoolkinderen aanviel op de speelplaats, ligt in handen van het stadsbestuur van Beringen. Zij zullen normaal vandaag beslissen wat er moet gebeuren: krijgt de hond een spuitje, gaat hij terug naar zijn baasjes of wordt hij bijvoorbeeld ingeschakeld als politiehond? 50.000 mensen tekenden alvast een petitie om Uscko een tweede kans te geven.

Chris Dusauchoit zei in De Wereld Vandaag dat kinderen misschien niet voldoende op de hoogte zijn van hoe ze met een hond moeten omgaan. “Als ik met mijn hond op een terras zit, gebeurt het veel te vaak dat er vanuit het niets een kindje opduikt dat, zonder het mij te vragen, aan mijn hond begint te frunniken. We moeten aan onze kinderen leren dat een hond geen levend knuffeldier is waarmee je doet wat je wil.”

Als zo’n Mechelse herdershond echt doorbijt, hadden we te maken gehad met gruwelijke verminkingen.

Gedeelde verantwoordelijkheid

"Ik ken te weinig van het verhaal om er een definitieve uitspraak over te doen" zegt hij ook. "Maar wat ik mij vooral afvraag is: wat is daar gebeurd op de speelplaats? Hoe komt het dat een hond niet één maar twaalf kinderen kan bijten? En wat hield dat bijten in?"

"Ik probeer er een genuanceerd oordeel over te vormen" zegt Dusauchoit. "Je leest al dan niet tussen de regels dat er aan de staart van de hond is getrokken, dat hij is geplaagd,… Waarschijnlijk heeft de hond een aantal keer het signaal gegeven dat hij het niet tof vindt, en hebben de kinderen dat signaal niet begrepen."

Dusauchoit vindt dat we alle kanten van het verhaal moeten bekijken. Er is een gedeelde verantwoordelijkheid:

Ik gooi met geen steen naar die kinderen, maar mogelijk wel naar de opvoeding van die kinderen. Daarnaast had de baas zich moeten zeker stellen dat zijn hond niet kon ontsnappen. 

"Kunnen we een beetje kalm blijven?" besluit hij.

Lees ook: Jaak Pijpen: “We behandelen honden te veel als mens. Een hond moet de laagste plaats krijgen in een gezin” (vrtnws.be)

Beluister het interview met Chris Dusauchoit:

Lees ook:

Radio 1 Select