Bijziendheid inperken? "Laat je kind twee uur per dag buiten spelen"

14 december 2017
Oogartsen trekken aan de alarmbel, want er is een epidemie van bijziendheid op komst. De oorzaak: onze kinderen kijken te veel dichtbij. Buiten spelen heeft een positief effect, zegt kinderoogarts Patricia Delbeke in "De Ochtend".

“Kinderen moeten op steeds jongere leeftijd een bril dragen, dikwijls nog voor het eerste leerjaar. Ze hebben ook slechtere ogen dan hun ouders” zegt kinderoogarts Patricia Delbeke van het UZ Gent vandaag in Het Nieuwsblad. Ze ging er in De Ochtend verder op in.

Buitenlicht is belangrijk

Of je al dan niet een bril moet dragen is een combinatie van genetische factoren en omgevingsfactoren, zegt Delbeke. Wanneer je ouders bijziend zijn, zit de kans erin dat ook jij een bril zal moeten dragen. Toch ziet ze een stijging van bijziendheid in haar praktijk. En dat komt door die omgevingsfactoren: "Onze levenswijze is veranderd. Kinderen kijken vaker en langer dichtbij. Daarnaast zitten kinderen vaker binnen en spelen ze minder buiten."

Nochtans is buiten spelen en buiten zijn erg belangrijk. Want als er meer licht binnenkomt in het oog, wordt de ooggroei afgeremd

Die ooggroei is gerelateerd aan bijziendheid. Bijziendheid is immers een brekingsstoornis in het oog. Het oog wordt gewoon langer. De achterzijde van het oog groeit naar achter, en dan valt het brandpunt voor het netvlies. Gevolg: het kind ziet onscherp. Een min-glas kan dit corrigeren." 

20-20-2

Kunnen we bijziendheid inperken? "We hanteren best de 20-20-2-regel" zegt Delbeke. Als je 20 minuten studeert of leest of naar een scherm kijkt, kijk je vervolgens best 20 seconden ver door het raam. Ga ook twee uur per dag naar buiten. "Het doet er niet toe of het gaat om wandelen, fietsen of spelen. Het belangrijkste is dat je je oog niet alleen dichtbij laat kijken." 

Ook lezen en muziek spelen zijn vormen van dichtbij kijken. Dus niet alleen schermpjes zijn de boosdoener.

Lees ook: