Billie Holiday in New York

6 april 2015
Billie-Holiday-New-York1955-Herman-Leonard
Kurt - AB - Overbergh en Annelies Moons van Monschau trokken naar aanleiding van de 100ste verjaardag van Billie Holiday naar New York en maakten een gepast eerbetoon.

‘Billie Holiday in New York’ verklankt hun zinderende zoektocht naar tastbare locaties in New York die de ruggengraat vormen van haar levensverhaal. Plekken die de Big Apple amper eert of kent. En dat in de metropool die 30 jaar haar thuishaven was.

Onlosmakelijk verbonden hiermee: de Harlem Renaissance, de Jazz Age, speakeasies, segregatie en de teloorgang van prachtige concertzalen als de Savoy Ballroom of historische plekken, bv. 52nd Street.

Naast locaties ook veel ontmoetingen. Van Annie Ross (Billie’s beste vriendin in de 50’s), Lorraine Feather (haar petekind), pianist Junior Mance (die ze ontmoette tijdens de begrafenis van haar soulmate Lester Young) tot een resem hedendaagse artiesten.

José James, die op het legendarische Blue Note een prachtige Billie Holiday-tribute uitbracht, bezoekt samen met hen Billie’s graf. Cassandra Wilson, die een al even indringende hommage brengt aan Billie op ‘Come forth by day', zal een Holiday-ster inwijden voor het befaamde Apollo Theater in Harlem. Cecile McLorin Salvant, die eer betoont in het Lincoln Center Of Jazz, en Sasha Dobson, samen met Norah Jones in de band Puss N Boots, doen a capella hun favoriete Billie Holiday-song.

Voorts veel muziek van Billie Holiday zelf. Haar ‘rhyhtm songs’ – ze waren net iets te traag om ze als swing te bestempelen - uit de jaren ’30 met grote orkestleiders als Benny Goodman, Artie Shaw, Teddy Wilson en Count Basie. Haar kantelmoment met de anti-lynch en protestsong ‘Strange Fruit’ en haar transformatie tot ‘torch singer’.

Ook veel verhalen. Over haar muzikale uniqueness, over haar liefde voor honden en het nachtleven, haar getroubleerde verhouding met mannen en drugs, haar platonische relatie met Lester Young en minder platonische relaties met vrouwen.

Je kon de dagelijkse New Yorkse avonturen van Kurt en Annelies volgen via http://billieholidayinnewyork.blogspot.be

De reeks rond Billie Holiday is er gekomen met steun van ‘Flanders House’, de vertegenwoordiging van de Vlaamse regering in de VS.