Billy Graham overleden: "hij was Elvis Presley van de kerk in VS"

21 februari 2018
De invloedrijke Amerikaanse tv-predikant en evangelist Billy Graham is op 99-jarige leeftijd overleden. Graham adviseerde verschillende Amerikaanse presidenten en bereikte met zijn preken op radio en televisie miljoenen mensen wereldwijd. Hij overleed in zijn woning in North Carolina.

De Amerikaanse evangelist Billy Graham is vandaag op 99-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Montreat, North Carolina. Graham had kanker en werd behandeld voor een longontsteking.

Graham werd in de VS bekend door zijn preken op radio en televisie. De magere predikant met de dreunende stem bereikte wereldwijd meer dan 200 miljoen mensen. "Het was de Elvis Presley van de kerk in Amerika", weet auteur en Amerika-watcher Frank Albers.

Weten hoe zijn donderspeeches klonken? 

"Hij was eerste die via massamedia gospel en blijde boodschap wist te verspreiden. Daardoor had hij in de 20ste eeuw een rijk waarvan priesters van eerdere eeuwen alleen maar konden dromen."

Graham kreeg ook de bijnaam “America’s pastor” omdat hij optrad als adviseur van verschillende Democratische en Republikeinse presidenten. Zo heeft hij onder andere Lyndon B. Johnson, George W. Bush en Bill Clinton geadviseerd.

Volgens historici was zijn invloed enorm. Graham zou meer dan 3 miljoen mensen overtuigd hebben om hun leven te wijden aan het christendom en zijn preken werden in 185 landen uitgezonden, dat meldt de “Billy Graham Evangelistic Association”.

Internationaal geliefd

De boodschap die Graham telkens bracht tijdens zijn preken was dat “de redding wordt aangeboden aan iedereen, zwart en wit, rijk en arm, mannen en vrouwen, zondaars en heiligen, zolang ze in Jezus geloven”. "Je hoort bijna retoriek en muziek van Martin Luther King in zijn speeches", aldus Albers. 

Ook internationaal was Graham een graag gezien predikant. Zo ontmoette Graham wereldleiders als Winston Churchill, Michail Gorbatsjov en paus Johannes Paulus II. Ook met de Britse Queen, hoofd van de Anglicaanse Kerk, had hij een bijzondere band. Telkens als hij naar Engeland kwam nodigde ze hem uit om te komen preken in Windsor en ze bezocht hem als ze naar de VS reisde. Hij hielp haar in de jaren negentig zelfs met haar kerstboodschap.

Graham was ook eens op bezoek in ons land. Dat leverde op 2 augustus 1975 de reportage "De Grote Bijbelshow" op. 

Bron: vrtnws.be en De Wereld Vandaag