비밀 손님(*)

1 november 2014

Aan de universiteit van Leiden hebben ze onlangs een symposium gehouden. Een geheim symposium. Wie die sprekers waren, werd angstvallig geheim gehouden. Journalisten konden hen wel interviewen, maar alleen op een geheime locatie en ze wisten op voorhand niet wie ze precies zouden ontmoeten.

De reden voor al die geheimdoenerij? De sprekers in Leiden waren allemaal Noord-Koreaanse vluchtelingen. En niet van de minste. Vaak afkomstig uit de hoogste regionen van de macht. Een unieke kans dus om te weten te komen hoe het er achter de schermen aan toe gaat in Pyongyang.

Overlopers die de vuile was buiten hangen, daar hebben ze in Noord-Korea een hekel aan. De geheime dienst maakt er wereldwijd jacht op. Velen van hen zijn al in het buitenland vermoord. Vandaar de draconische veiligheidsmaatregelen.

We lazen er voor het eerst over in Knack. Wie daar niet vermeld werd, is professor Koen De Ceuster, docent moderne Koreaanse geschiedenis en een van de geheime gastheren.

Wie meer wil weten over Noord-Korea kan altijd het bloedstollende boek 'Vlucht uit kamp 14' lezen. Of surf naar New Focus International, de nieuwssite van de vluchteling die Dear Leader schreef.

En voor wie graag eens wil lachen met de gruwelijkste dictatuur ter wereld is er nog altijd deze klassieker.

(*) Wij denken dat dit Koreaans is voor Geheime Gasten.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...