Bin Laden zat in een populair toeristisch oord, vlak bij een legerkamp

2 mei 2011

's Werelds meest gezochte terrorist zat dus niet in een grot in Tora Bora of in een of andere bunker, maar in een luxueuze villa in Abbottabad, op een paar uur rijden van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

Abbottabad - aka 'the city of pines' ligt in een door groene heuvels omgeven vallei die in de zomer populair is bij toeristen. Wikitravel roemt onder meer de 2987 meter hoge Mukeshpuri, de 2971 meter hoge Miranjani, de Ilysi Moskee en de prachtige Harnovallei, mét hangbrug.

Het zwaarbewaakte oord (fotootje) waar Bin Laden zich schuil hield ligt niet ver van een militair trainingscomplex van het Pakistaanse leger. Rare plek om je als meest-gezochte-man-ter-wereld te verschansen, als je weet dat Pakistan een medestander is in Amerika's war on terror.

Rare naam ook trouwens, Abbottabad. Dat komt omdat de stad sinds 1840 een garnizoensplaats was van de Britse kolonisatoren, die vernoemd werd naar majoor James Abbott.

Midden-Oostencorrespondent Harald Doornbos twitterde vanmiddag: 'Was een paar maanden geleden nog in Abottabad, #BinLaden 's favoriete plek. Leuk stadje, nog lunch gehad met de regionale sterke man.'

Toch even bellen met onze man die een paar maanden geleden ter plaatse was.