Binge Eating Disorder: één van de meest voorkomende eetstoornissen

19 november 2019
Bij het woord eetstoornis denken we vaak aan anorexia en boulimia. Nochtans is er een eetstoornis die veel meer voorkomt, maar minder bekend is, en dat is Binge Eating Disorder of de vreetbuienziekte. Tot 3 procent van de bevolking heeft er last van, en bij vrouwen komt het iets meer voor dan bij mannen.

Binge Eating Disorder is een type eetstoornis die we al langer kennen, maar we kunnen pas sinds 2013 een officiële diagnose stellen”, vertelt Elske Vrieze psychiater aan het Universitair Psychiatrisch Centrum in Leuven in Nieuwe Feiten.

“Patiënten hebben last van herhaalde eetbuien, die zich minstens 1 keer per week gedurende minimaal drie maanden voordoen”,gaat ze verder. De eetbuien gaan gepaard met een hele hoge lijdensdruk. Personen met een binge eating disorder hebben er zoveel last van dat het dagelijks functioneren moeilijker wordt.

Boulimia, anorexia, binge eating disorder

“Het grootste verschil met boulimia en anorexia is dat er heel weinig compensatiegedrag is. Mensen gaan niet overgeven, vasten of op andere manieren proberen om het gewicht kwijt te raken. Om die reden is de eetbuistoornis ook sterk gelinkt aan overgewicht”, aldus Vrieze.

“Meestal gaat het om mensen die veel moeite hebben met overgewicht en veel diëten om zo wat kilo’s te verliezen. Maar toch blijven de eetbuien bestaan waardoor dat gewicht er terug bijkomt”.

Ze eten bijvoorbeeld alle koekjes op en gaan dan nog eens naar de winkel om nieuwe

Tijdens de vreetbuien gaan patiënten grote hoeveelheden voedsel naar binnenwerken. Dat kan gaan om verschillende broden, heel grote porties zoetigheid en snacks. “Ze eten bijvoorbeeld alle koekjes op en gaan dan nog eens naar de winkel om nieuwe”.

De vreetbuien gaan gepaard met pijnklachten, een sterk gevoel van controleverlies en schaamte achteraf. Hernia, maagklachten of reflux kunnen ook een gevolg zijn.

Bovendien zijn er ook veel psychische klachten gelinkt aan eetbuistoornissen. Tot 50 procent van de mensen heeft last van angstklachten en depressie.

Waar moet ik heen als ik het heb?

Binge eating disorder is één van de beter behandelbare eetstoornissen. Binnen een vijftal jaar kan 75 tot 80 procent volledig genezen. De stap naar een psycholoog of psychiater is zeker aangewezen.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook: