"Binnen enkele weken weer normale visprijzen"

6 januari 2017
De vis staat ongezien duur. Voor een kilo kabeljauw betaalt u vandaag gemakkelijk 40 euro. Wat is er aan de hand met onze vis? Projectcoördinator van de Rederscentrale Sander Mijns legt uit waarom de visprijzen zo hoog staan.
Hoewel de normale prijs voor een kilo kabeljauw zo'n 20 euro zou moeten zijn, is de verhoging van de visprijzen volgens Mijns niets om ons zorgen over te maken.
Traditioneel wordt er minder vis aangevoerd omdat de vissers op verlof zijn. Daardoor gaan de prijzen jaarlijk ietwat naar omhoog.

Het gegeven keert ieder jaar terug. "We zien dat vraag en aanbod perfect op elkaar afgestemd zijn. De vissers krijgen waar voor hun werk. Binnen enkele weken komen we terug tot normale prijzen."

Andere oorzaken

De huidige hoge visprijzen hebben verschillende oorzaken. Zo wordt in de Belgische visveilingen steeds minder vis verkocht. Minder aanbod leidt tot hogere prijzen. Meer en meer Belgische vissers kiezen er immers voor om met hun vangst Nederlandse havens binnen te varen. Waar dat 10 jaar geleden nog een uitzondering was en het in slechts 10 procent van de gevallen gebeurde, is dat nu al dagdagelijkse kost voor bijna een kwart van de Belgische vissersvloot.

Dat zou deels te wijten zijn aan de strengere Vlaamse regelgeving, maar ook aan de visquota die strenger zijn voor ons deel van de Noordzee dan voor de noordelijke delen van de zee. Hierdoor gaan veel Belgische vissers in noordelijker gelegen visgronden vissen en brengen die hun vangst in pakweg Urk binnen, in plaats van in Zeebrugge of Oostende. Volgens De Standaard is daardoor eind vorig jaar 8 procent minder vis binnengebracht bij de Vlaamse Visveiling dan in het jaar daarvoor.

1 kilo = 40 euro

We zijn daarenboven erg afhankelijk geworden van de import van vis. Dat is geen nieuw gegeven, maar zorgt er wel voor dat we kwetsbaar zijn voor problemen die we minder of niet in de hand hebben. Een van de voornaamste oorzaken van de huidige recordprijzen is bijvoorbeeld het weer in Scandinavië. Eindejaarsstormen hebben er lelijk huisgehouden en ervoor gezorgd dat de vissersboten er niet konden uitvaren. De import van vis uit die regio droogt dus op waardoor de prijzen stijgen.

Door die hoge prijzen zien verschillende viswinkels zich genoodzaakt om tijdelijk de deuren te sluiten. De winkels die wel open blijven, vragen hoge prijzen. Die prijzen zijn dan vaak het dubbele van de normale prijzen. Zo’n 40 euro voor een kilogram kabeljauw is geen uitzondering. Anderzijds zijn er ook nog voldoende goedkopere alternatieven op de markt zoals tarbot, griet of pieterman.

 
Bron: Deredactie.be en Radio 1