Binnenactiviteiten verboden, geen publiek bij sportwedstrijden en winkelen met twee: dit heeft het Overlegcomité beslist

23 december 2021
De cultuurzalen en cinema's zullen vanaf zondagmorgen dicht moeten. Sportwedstrijden zullen zonder publiek moeten plaatsvinden en shoppen zal met maximaal twee mogen. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Intussen blijven de coronacijfers allemaal in dalende lijn, maar het aandeel van de omikronvariant stijgt wel sterk.

“Na een jaar van enorme inspanningen hadden we gehoopt op een andere kerst. Maar laat ons terugdenken aan de kerst van vorig jaar. Toen waren de restaurants en cafés gesloten, de winkels en kappers waren dicht en we konden mekaar bijna niet zien. Dit jaar zal dat wel mogelijk zijn. We zullen Kerstmis samen kunnen vieren. Maar doe het met de grootst mogelijke voorzichtigheid: beperk het aantal mensen, doe een zelftest en ventileer maximaal”, premier Alexander De Croo (Open VLD).

Deze maatregelen gaan vanaf zondagochtend in: 

Binnenactiviteiten

Om te beginnen een drastische maatregel: alle grotere evenementen en activiteiten in binnenruimtes worden verboden.

Slecht nieuws voor wie plannen had om de komende dagen cultuur op te snuiven, want bioscopen, theaters en concertzalen worden dus gesloten. Ook congressen, kerstmarkten en winterdorpen in binnenruimtes mogen niet meer doorgaan. Hetzelfde geldt voor lasergames, bowlingzalen, escaperooms, paintball-, snooker-, darts- en biljartzaken.

In de culturele sector mogen musea en bibliotheken wel open blijven. Ook professioneel georganiseerde activiteiten voor kwetsbare groepen en de jeugd mogen blijven doorgaan. Ook wellnesscentra (sauna’s, zonnebanken, jacuzzi’s, stoommachines en hammams) mogen open blijven.

Dat de cultuurzalen worden gesloten, is een opvallende maatregel, want de experten van de GEMS hadden niet geadviseerd om ze nu al te sluiten. Alleen als de cijfers weer de slechte kant zouden opgaan, dachten de experten eraan om deze gelegenheden te sluiten.

Minister De Croo zei in "Het Journaal" dat deze beslissingen nu al genomen werden, om te voorkomen dat ze volgende week toch zouden moeten worden genomen. Minister-president Jan Jambon (N-VA) verzekerde dat de Vlaamse steunmaatregelen zullen verderlopen.

Buitenevenementen

Ook voor de buitenevenementen komen er verstrengingen, om te voorkomen dat er te veel mensen in onveilige omstandigheden samenkomen. Zo mogen er geen evenementen meer plaatsvinden in tenten of andere overdekte ruimtes.

Er moet ook voldoende ruimte zijn bij buitenevenementen: maximaal één bezoeker per 4 vierkante meter. En vanaf 100 bezoekers moet er eenrichtingsverkeer zijn, met gescheiden in- en uitgangen.

Sport

Een ingrijpende maatregel in de sportsector: bij wedstrijden en zelfs trainingen wordt vanaf zondag de aanwezigheid van publiek verboden. Dit geldt zowel voor professionele sporten als amateursporten, zowel binnen als buiten.

Wel goed nieuws voor wie zelf actief wil blijven: de fitnesszalen en de zwembaden blijven open, maar de recreatieve onderdelen van de zwembaden wel worden gesloten.

Sportkampen kunnen ook blijven plaatsvinden, weliswaar zonder overnachtingen.

Winkelen

Winkelen mag je vanaf zondag maar met maximaal twee personen, met uitzondering van kinderen van het eigen huishouden.

In winkels zal per 10 vierkante meter winkelruimte maar één bezoeker worden toegestaan, de afstand van anderhalve meter zal gewaarborgd moeten zijn en als de winkel groter is dan 400 vierkante meter, moet er gepaste toegangscontrole zijn.

Thuis

Er komt geen beperking op het aantal mensen dat op bezoek mag komen. Maar met het oog op de eindejaarsfeesten wordt wel aangeraden om het aantal contacten te blijven beperken.

Ook wordt gevraagd om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen: zelftesten gebruiken, voldoende ventileren en mondmaskers dragen. En als je ziek bent, blijf je beter thuis.

Geen verstrengingen voor horeca en werk

Een sector die voorlopig gespaard wordt van verdere verstrengingen, is de horeca. Voor de restaurants en cafés blijven dus dezelfde maatregelen gelden: alleen toegang met coronapas, sluitingsuur om 23 uur, maximum met 6 personen aan een tafel en een mondmasker dragen als je niet neerzit.

Ook de maatregelen voor het werk blijven dezelfde: telewerk blijft verplicht (waar mogelijk), met maximaal één terugkeermoment per week.

Deze nieuwe maatregelen gaan in vanaf zondag. Net als de eerdere maatregelen blijven ze gelden tot vrijdag 28 januari 2022. Het Overlegcomité komt in de eerste helft van januari opnieuw bijeen, wordt nog gemeld.

Een officieel overzicht van de nieuwe maatregelen is te vinden op de overheidswebsite info-coronavirus.be.

Bron: vrtnws