Binnenkort Chinees vaccin in Europa? "In China al volop mee gevaccineerd, maar niet even werkzaam als Pfizer"

5 mei 2021
© Lillian SUWANRUMPHA / AFP
Het Europees Geneesmiddelenagentschap is een procedure gestart om het Chinese Sinovac-vaccin versneld te beoordelen, maar wat weten we eigenlijk over dat vaccin? Een vraag voor Eefje Rammeloo, correspondente in China, waar wel al volop gevaccineerd wordt met Sinovac. “Het vaccin is minder werkzaam dan Pfizer, maar is wel al uitgebreid getest geweest." In het buitenland dan, want in China zijn er nauwelijks nog besmettingen.

In Europa hebben we momenteel vier vaccins: Moderna, Pfizer, AstraZeneca en Johnson & Johnson. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) wil nu kijken of we nu ook het Chinese Sinovac-vaccin versneld kunnen goedkeuren en lanceerde de zogenoemde rolling review naar het vaccin.

Dat betekent dat het EMA gaat meekijken met de proeven die nog bezig zijn. Zo hoeft het niet te wachten tot alles is afgerond, en zal het dus sneller een oordeel kunnen vormen over Sinovac. Zo'n rolling review is de laatste stap voor een vaccinfabrikant officieel een aanvraag indient om op de Europese markt te mogen verschijnen.

China is zelf zijn inwoners al volop aan het vaccineren met het Sinovac-vaccin, maar heeft nog geen resultaten vrijgegeven van de laatste fase van de klinische studie. We weten dus nog niet of dat een goed en veilig vaccin is.

"Het vaccin is uitgebreid getest", zegt Eefje Rammeloo, correspondente in Shangai, China. "Omdat er in China nauwelijks nog besmettingen zijn, zijn die tests vooral in het buitenland gedaan. Daar bleek dat het Sinovac-vaccin wel werkzaam is, maar niet zo goed als bijvoorbeeld het Pfizer-vaccin."

Goedkeuring belangrijk voor Chinese economie en politiek.

"De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is ook bezig met een een beoordeling, en het kan zeker helpen als er een wetenschappelijke goedkeuring van het EMA komt", zegt Rammeloo. "Voor China is het heel belangrijk dat het EMA goedkeuring geeft, vooral om economische en politieke redenen. Als de WHO Sinovac goedkeurt, opent dat een grotere markt voor vaccins."

Vrijwel elke besmetting is geïmporteerd uit het buitenland

"Veel Chinezen zagen de noodzaak niet om gevaccineerd te worden, want het virus is hier bijna niet meer aanwezig door de voorzichtige houding van China", zegt Rammeloo. "Vrijwel elke besmetting is geïmporteerd uit het buitenland."

Het land lanceerde daarom een enorme campagne om mensen aan te sporen zich te laten vaccineren. "Je kunt in de steden heel gemakkelijk overal gevaccineerd worden, maar de vaccinatiegraad ligt momenteel nog niet zo hoog. Deze zomer zou die op 40 procent moeten liggen, volgend jaar op 80 procent."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'