Binnenkort geen mondmasker meer op events met Covid Safe Ticket, "stap voor stap versoepelen"

19 juli 2021
Met het Covid Safe Ticket zullen events kunnen georganiseerd worden zonder mondmaskerplicht vanaf 13 augustus en er komen strengere controles op terugkerende reizigers. Dat hebben de verschillende regeringen van ons land beslist na een uitgesteld Overlegcomité. Het aantal bevestigde besmettingen neemt al een tijdje toe, grote verstrengingen of versoepelingen lijken er daarom niet te komen.

Covid Safe Ticket voor events en strengere controle op terugkerende reizigers

Het Covid Safe Ticket (CST) kan worden ingezet voor evenementen vanaf 1.500 personen. Zo een corona-attest moet vermelden of je gevaccineerd bent, een negatieve coronatest hebt afgelegd of de ziekte hebt doorgemaakt en dus antilichamen hebt. De CST-regel gaat in vanaf 13 augustus voor events buiten, vanaf 1 september voor events binnen.

De CST-regeling is niet verplicht. Als je geen CST hebt, dan moet je de afstands- en mondmaskerregels volgen. Als een concertorganisator vanaf 1 september gebruikmaakt van de CST-regeling, dan kan er binnen opnieuw een optreden met publiek plaatsvinden zonder mondmaskers en social distancing.

Er zullen ook strengere controles komen op testen en quarantaine voor wie uit een rode zone terugkeert. Voor alle duidelijkheid: dat geldt niet voor wie uit een rode zone in Europa terugkeert en volledig gevaccineerd is.

"Stap voor stap versoepelen"

"We kunnen en moeten de coronamaatregelen stap voor stap versoepelen", zegt Alexander De Croo op de persconferentie. De eerste minister verwijst naar onze buurlanden, waar de verregaande versoepelingen opnieuw teruggedraaid zijn.

"Het laatste wat we willen is dat we de regels opnieuw moeten verstrengen. Anders komen we in een on-off-scenario terecht. We moeten de versoepelingen geduldig aanpakken. Dat is de enige goede aanpak."

Bron: vrtnws.be

Lees ook: