Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Binnenkort is helft Belgen allergisch

di 14 aug. - 6:53

Experts voorspellen dat over enkele jaren de helft van de Belgische bevolking last zal hebben van één of andere vorm van allergie.
"We kunnen onszelf en onze kinderen ook een beetje weerbaarder maken tegen allergieën door niet overdreven hygiënisch te leven"

Allergieën lijken wel een epidemie te worden de laatste jaren.  Enkele jaren geleden had slechts 15 tot 20 procent van de bevolking één of andere vorm van allergie, nu is dat al opgelopen tot bijna 40 procent.  Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

"Bij een test die we hier in Gent hebben uitgevoerd, bleek de helft van de mensen op straat een positieve huidtest af te leggen", zegt professor Bart Lambrecht. "dat wil niet zeggen dat die mensen allemaal ziek zijn, maar dat is toch wel alarmerend te noemen."

Lambrecht ziet een aantal verklaringen voor die toename. "De opwarming van de aarde laat toe dat bomen en grassen meer en langer pollen kunnen maken", zegt Lambrecht. "Daardoor wordt het pollenseizoen langer en hebben mensen langer en meer last. Ook luchtvervuiling speelt een rol. Dieselpartikels kunnen allergie simuleren. Maar de hoofdreden is een te hygiënische levensstijl. Door die betere hygiëne zijn veel infectieziekten en kinderziekten verdwenen, maar daardoor wordt ons afweersysteem te weinig geprikkeld.  Daardoor herkent het te weinig wat gevaarlijk is voor ons lichaam en wat niet."

Zoektocht naar oplossingen

Om patiënten te helpen wordt veel onderzoek gedaan naar immunotherapie. De onderzoekers proberen door het toedienen van kleine hoeveelheden allergenen, het afweer systeem te stimuleren.  "Iemand die allergisch is aan een bijensteek,  gaan we dan maandelijks een prik geven met het bijengif", zegt Lambrecht. "Zo kan een patiënt uiteindelijk genezen van een bijenallergie. Het probleem is dat het tot nu toe alleen goed werkt bij bijenallergie. Ook bij pollenallergie en allergie voor huisstofmijt lukt het een beetje, maar er is nog veel onderzoek nodig."

Allergoloog Didier Ebo van het universitair ziekenhuis Antwerpen haalt in 'De Ochtend' een ander experiment aan als mogelijke oplossing voor sommige allergieën. "Een studie heeft aangetoond dat wanneer bij kinderen onder 12 maanden oud, die al tekenen van allergie vertonen, pinda wordt toegediend, men pinda-allergie op latere leeftijd kan vermijden. Dat is een grote kentering tegenover wat we jaren hebben gedacht. Dat wil men nu doortrekken naar andere allergieën."

We kunnen onszelf en onze kinderen ook een beetje weerbaarder maken tegen allergieën door niet overdreven hygiënisch te leven. "Een speelgoedje dat op de grond valt, hoeft niet direct afgewassen te worden", zegt Lambrecht. "Ook een snotvalling of diarree bij een kind van 1 of 2 jaar is goed voor het opbouwen van het afweersysteem."

Bedrijven experimenteren ook om een "vuile" omgeving na te bootsen. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van matrashoezen met bepaalde bacteriën die ons immuunsysteem prikkelen of door dat soort bacteriën aan voeding toe te voegen.

Beluister het interview met Didier Ebo:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet