“Binnenkort kunnen we zeggen over de Duitsers: ‘Sie haben es geschafft’”

16 september 2018
Te gast in 'De Ochtend': Hilde Kieboom. Zij richtte de Belgische afdeling van de christelijke Sant’Egidio-gemeenschap op. Dat is een vereniging die opkomt voor de zwaksten in de samenleving.

Een deel van die zwakken zijn de transmigranten. Kieboom: “Ze willen naar Engeland omdat ze daar zonder papieren kunnen werken in de zwarte economie. Het gaat om mensen die ellendige situaties ontvluchten.”

Kieboom vraagt zich af of het nodig is om middelen en energie te spenderen aan het actief zoeken en opsluiten van transmigranten. “Zij komen het land niet illegaal binnen, maar willen het land vooral illegaal buiten. Ik vraag me af: is dit geen Brits probleem? Engeland wil de EU verlaten, moeten wij werkelijk al die middelen gebruiken om de mensen op te jagen?”

Uitdaging

Kieboom bezocht transmigranten in Calais en het Maximiliaanpark. “Deze mensen hebben de eindmeet voor zich, en hebben onderweg verschrikkelijke dingen meegemaakt. Dat hoorde ik uit hun eigen mond. Het is moeilijk om hen vlak voor de eindmeet te stoppen.”

“We moeten op een andere manier naar migratie kijken”, gaat Kieboom verder. “Het is dé uitdaging van de 21ste eeuw. We moeten het natuurlijk controleren en reguleren, maar nu kijken we er angstig naar. Implementeer veilige humanitaire corridors, waardoor er manieren zijn om legaal naar hier te komen. Ook arbeidsmigratie moet mogelijk zijn, en we moeten ook beter samenwerken met het zuiden van de wereld om de zaken daar economisch te ontwikkelen. Ik sta nog altijd achter het ‘Wir schaffen das’ van Angela Merkel. Duitsland is ondertussen al 300.000 mensen aan het integreren op de arbeidsmarkt. Als we nog een beetje wachten, kunnen we zeggen: ‘Sie haben es geschafft’.”

Herbeluister het gesprek met Hilde Kieboom over transmigranten

Hilde Kieboom sprak ook over armoede: herbeluister 

Lees ook