Binnenkort "nutri-score" op voedselverpakkingen: "Makkelijk om te zien hoe gezond voeding is"

23 augustus 2018
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) introduceert een "nutri-label", een score van A tot E waarmee consumenten kunnen zien hoe gezond voedingsmiddelen zijn. "Zo maken we het mensen makkelijk om voor gezonde voeding te kiezen", aldus De Block. Producenten zijn echter niet verplicht om het label te gebruiken.

De score gaat van -15 voor de "meest gezonde" tot +40 voor de "minst gezonde" producten. Dat wordt vertaald in een bijhorende kleur: van donkergroen tot donkerrood. Welke score een product krijgt wordt bepaald door een wetenschappelijk algoritme. Dat houdt rekening met zowel positieve als negatieve elementen.

Zo heeft het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout een negatieve impact op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels of eiwitten de score kan opkrikken. "Het is een wiskundige zaak, naargelang de ingrdiënten. Bedrijven kunnen dat niet met de natte vinger bepalen."

Het is een heel eenvoudig systeem, zegt De Block, omdat iedereen in een oogopslag een globale score van het product kan zien. 

Niet verplicht

In Frankrijk bestaat de nutri-score al langer. Volgens minister De Block is het initiatief daar een groot succes. "We zien dat producenten met een rood label in Frankrijk hun best hebben gedaan om het product gezonder te maken." Het bleek er ook een grotere invloed te hebben op het koopgedrag van mensen dan andere methodes.

"Het is de bedoeling dat alle producenten dit implementeren", aldus De Block. Het label is echter niet verplicht. "Dat mag niet van Europa", klinkt het. "Ook in Frankrijk is het een vrijwillig systeem. Maar we weten dat iedereen bereid is om mee te werken. Zowel producenten als verdelers. "Er zal tussen merken ook een concurrentie komen om gezondere voeding te maken."

Beluister het interview met Maggie De Block in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: