Zijn we binnenkort verlost van de mondmaskerplicht? "Geleidelijk aan mensen zelf laten beslissen"

3 augustus 2021
Nu steeds meer Belgen volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, laait de discussie weer op over de mondmaskerplicht. Hebben mondmaskers nog nut? Waar wel en hoelang nog? Volgens vaccinoloog Pierre Van Damme kan de verplichting de komende maanden geleidelijk aan worden afgebouwd, om uiteindelijk de mensen zelf te laten beslissen.

Zo'n 3 op de 5 Belgen zijn intussen volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Momenteel worden ook de 12- tot 15-jarigen uitgenodigd voor een eerste prik en dus rijst de vraag hoelang de mondmaskerplicht nog nodig is.

"Op dit moment hebben mondmaskers zeker nog nut", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme van de UAntwerpen in "De wereld vandaag" op Radio 1. "We doen het goed met onze vaccinatiegraad, maar ongeveer de helft van de 18- tot 34-jarigen is nog altijd niet volledig gevaccineerd. We zitten dus zeker nog niet in de luxepositie om het mondmasker al te laten vallen."

Volgens professor Van Damme kan daar ten vroegste volgende maand verandering in komen.

Als we zo voortdoen, dan zullen we tegen begin september een heel groot deel van de Belgen volledig gevaccineerd hebben. Zowel bij de volwassenen als de 12-plussers.

"Op dat moment kan je geleidelijk aan bekijken in welke omstandigheden we het mondmasker niet meer nodig hebben. Maar dat zal niet van de ene dag op de andere dag zijn en dus ook niet overal tegelijk."

Van Damme denkt in eerste instantie vooral aan open ruimtes waar weinig mensen samenkomen. "Het perron van een station bijvoorbeeld. Of straten in een dorp of stad. Maar binnenruimtes met weinig ventilatie en veel volk, zoals discotheken of het openbaar vervoer, dat zijn plekken waar we de mondmaskers toch nog willen houden."

Volgens Pierre Van Damme hebben veel mensen intussen geleerd om zelf in te schatten waar een mondmasker nuttig kan zijn. "Ik denk dat we in die richting gaan evolueren naar september toe om niet meer te spreken over mondmaskerplicht, maar om het aan de mensen zelf over te laten. Natuurlijk afhankelijk van de vaccinatiegraad en de epidemie op dat moment. En afhankelijk van onze kennis over het virus, want corona blijft ons verrassen. Vandaar dat we toch pleiten om alles stap voor stap te bekijken."

De scholen op 1 september heropenen zonder mondmaskers komt volgens Van Damme nog te vroeg. "Dat zal misschien eerder iets zijn voor de eerste maanden van het schooljaar. Maar ook daar hangt alles af van de vaccinatiegraad, hoe het virus circuleert op dat moment en van hoe goed de klassen worden geventileerd. We pleiten ook al langer voor CO₂-metingen op school. We zullen de coronacijfers in elk geval goed in de gaten moeten houden begin september."

Luister naar het gesprek met Pierre Van Damme in "De wereld vandaag"

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag