Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Bonus

Bio-ingenier Michiel Dusselier over zijn onderzoek: “In 2010 had ik mijn eureka-moment”

za 12 aug. - 8:17

Bio-ingenieur Michiel Dusselier (KU Leuven) won in 2016 de EOS pipet, een jaarlijkse prijs van het wetenschappelijk tijdschrift EOS voor bijzondere wetenschappelijke verdiensten. Dusselier doet onderzoek naar bio-plastic, dat is plastic dat biologisch afbreekbaar is, maar niet moet inboeten aan kwaliteit. “In mei 2010 had ik mijn eureka-moment”.
"Bio-plastic moet functioneel zijn, maar slecht genoeg om het snel te kunnen afbreken"

Iedereen kent de vreemd aanvoelende plastic zakjes uit de supermarkt. Die zakjes zijn gemaakt van bio-plastic, gemaakt uit suiker in plaats van uit olie. Dat plastic kan veel sneller biologisch afgebroken worden. Dusselier vond in zijn laboratorium in Leuven een veel efficiëntere en vooral goedkopere manier om dat type plastic te produceren. "We hebben een route gevonden die van een tweestapsproces een eenstapsproces maakt."

De productie gebeurt op lagere temperatuur, normalere druk en met minder zijproducten aan afval. Het geheel wordt daardoor een stuk goedkoper.

Eureka

Dusselier kan zich het exacte moment van zijn vondst nog herinneren. “In mei 2010 heb ik mijn grote eureka-moment gehad. Ik kon het eerst niet geloven toen ik op de monitor een grote piek zag die aantoont dat je de bio-plastic gemaakt hebt. Na een half jaar bevestigingsproeven hebben we dan een patent genomen.”

Verkoop

Dusseliers vondst bleef niet lang een geheim voor de commerciële wereld. Nadat hij zijn patent had aangevraagd, verkocht hij het en zijn product is nu in handen van de privé-sector. “Als wetenschapper verdien je er iets aan, maar het grootste deel vloeit terug naar de staat en de universiteit die ons de middelen gaven."

Er komt een deel naar ons, maar met een Rolls-Royce toekomen zat er niet in.

Toekomst

Een derde voor zijn onderzoekstijd aan KUL spendeert Dusseliers nog aan het onderzoek naar bio-plastic. De grootste uitdaging voor de toekomst ligt in de productie van plastic dat niet alleen in compostinstallaties snel afbreekt, maar ook in water.

We zijn nu aan het zoeken naar een manier waarop we het plastic kunnen aanpassen zodat het functioneel blijft, maar ook snel afbreekt in water.

"Natuurlijk is bio-plastic maar een klein deeltje van de oplossing”, besluit Dusseliers. “Er moet er altijd blijvend ingezet worden op minder afval produceren.”

Herbeluister Bonus via http://radioplus.be/#/radio1/herbeluister/e23a4baf-90d2-11e3-b45a-00163edf75b7/dc76a171-7f2c-11e7-8627-02b7b76bf47f/

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet