Biografen hebben zich niet met andermans leven te moeien

5 oktober 2018

Dat hij dat nog moest meemaken. J.D. Salinger, de beroemde schrijver van The Catcher in the Rye’, die zelf als een romanpersonage werd opgevoerd in ‘Shoeless Joe’, een boek van ene W.P. Kinsella. Volstrekt ergerlijk, vond hij het. Temeer omdat Kinsella ook nog eens de naam is van een van de personages in The Catcher in the Rye.

Salinger doet daarover zijn beklag in ‘Gunzenhausen’ een nieuw boek van Piet de Moor met als hoofdpersonage… J.D. Salinger, die als fictief personage over zijn eigen leven vertelt. Volgens ons draait hij zich dubbel om in zijn graf.

‘Een oorlogsverklaring aan het adres van alle biografen die het lef hebben zich met andermans leven te bemoeien.’ zo noemt Piet de Moor zijn autobiografie van andermans leven. Een prachtig boek, is het. Met veel liefde geschreven. En je komt veel te weten over de grootste kluizenaar uit de Amerikaanse literatuurgeschiedenis. Al zou het kunnen dat er ook veel van verzonnen is.

Daar zou Salinger dan weer heel blij mee geweest zijn. Of niet. Wie zal het zeggen? Piet de Moor hopelijk, zaterdag op de radio.