Biostatisticus Geert Molenberghs: "Meer besmettingen, maar ook meer testen"

10 september 2020
© Radio 1
Hoe verhoudt het aantal besmettingen zich tot het aantal tests dat afgenomen wordt? 'De Ochtend' legde de vraag voor aan biostatisticus Geert Molenberghs. "Een mondmasker in de klas - ook al is het niet fijn - is het ticket om de scholen open te houden" zei hij daar ook.

Momenteel zijn de cijfers weer aan het stijgen. Niet geheel onverwacht, zegt Geert Molenberghs in 'De Ochtend'. "We moeten nu twee dingen tegelijk absorberen: de terugkeer van de laatste reizigers uit vakantie en de heropening van de scholen", zegt hij. "Tegelijk gaan ook heel wat werkplaatsen nu opnieuw volledig terug open."

Bovendien wordt er nu erg veel getest en dat drijft de cijfers op. "Eind juli, begin augustus waren er Antwerpse wijken waar we van 30 tot 50 procent positieve tests spraken. Nu blijven we schommelen rond anderhalf tot 5 procent", zegt hij. "We testen dus heel veel mensen nu. Heel veel mensen die terugkomen uit rode zones, laten zich braaf testen, wat heel goed is. En de meerderheid test negatief."

Zeker in vergelijking met andere landen, doen we het voorlopig niet al te slecht. "We hebben nu ongeveer 40 gevallen per 100.000 inwoners. Spanje zit op 240, Frankrijk over de 100. Daar gaat het heel snel, heel slecht. We zitten nog altijd bij de 10 slechtste Europese landen, maar onze positie verbetert wel."

Het is volgens de biostatisticus dan ook vooral een kwestie van volhouden. "Met de huidige maatregelen kunnen we er komen als ze maar zorgvuldig opgevolgd worden", zegt hij.

"Mondmasker in de klas is ticket om scholen open te houden"

Ook de kwestie 'mondmaskers dragen in de klas' kwam aan bod in 'De Ochtend': scholieren die ouder zijn dan 12 jaar moeten de hele dag lang een mondmasker ophouden in de klas. Maar eerder deze week hadden 70 dokters in een open brief gevraagd dat de leerlingen het mondmasker niet meer zouden moeten dragen. Ze krijgen naar eigen zeggen veel klachten over fysieke en mentale ongemakken bij de jongeren.Tegelijk blijven veel experts pleiten voor die mondmaskers.

"We mogen niet afstappen van het mondmasker op school", reageert Molenberghs. "In het Verre Oosten is het mondmasker al 20 jaar ingeburgerd. Ik stel vast dat de scholen er normaal functioneren. Het mondmasker - ook al is het niet fijn- is het ticket om de scholen open te houden."

Bekijk het gesprek met Geert Molenberghs in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: